Új IBM adattároló berendezések

Tóth Kristóf, 2001. június 14. 22:09
Az IBM az adattároló eszközök piacán eddig leginkább különböző asztali számítógépekbe szánt nagy teljesítményű és nagy kapacitású merevlemezeiről volt híres, a cég vezetői azonban úgy gondolják, hogy az adattárolási rendszerek kifejlesztésére és gyártására specializálódott cégek nyomdokába lépve az IBM is képes lehet olyan rendkívüli nagy kapacitású adattároló eszközök gyártására, melyeket értelemszerűen elsősorban hálózati környezetekben fognak alkalmazni.
Az NAS (Network-Attached Storage) berendezések az elmúlt években nagyon komoly fejlődésen mentek keresztül, piacuk virágzik, így érthető, hogy az IBM sem szeretne kimaradni egy ilyen nagy nyereséggel kecsegtető piaci szegmensből, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a világszintű gazdasági hullámvölgy ezt a piacot sem kerülhette el. Jelenleg egyébként ezen a piacon a Network Appliance cég van a legkedvezőbb pozícióban. A Network Appliance sikerein felbuzdulva a közelmúltban olyan nagy, adattárolók gyártásával foglalkozó cégek is beléptek ebbe a piaci szegmensbe, mint például a Quantum vagy az EMC, de ezenkívül a Helwett-Packard és a Dell Computer is megvetette már itt a lábát.

Az IBM képviselői a napokban négy új NAS terméket jelentettek be. A belépőszintű, alapkiépítésű IBM TotalStorage NAS 200-as típusú toronyban egy darab CPU kapott helyet, és ez a rendszer az érte elkért 14 ezer dolláros árért 216 GB-os (gigabyte) adattároló kapacitást képes nyújtani. A rackrendszerrel ellátott IBM TotalStorage NAS 200-as adattároló rendszerben már két darab processzor van, és nem kevesebb mint 1,74 TB-os (terabyte) kapacitással rendelkezik, ára pedig 36 ezer dollár. A high-end kategóriába tartozó IBM TotalStorage NAS 300-as rendszer 3,24 TB adat tárolására képes, és a clustering technológia révén az esetlegesen elromló rendszer szerepét pillanatok alatt átveheti egy másik ugyanilyen rendszer. Az IBM TotalStorage NAS 300-as rendszer ára 115 ezer dollár.

Az IBM negyedik NAS-újdonsága más kategóriába tartozik, ugyanis a már régebb óta piacon levő IBM 300G típusú gateway frissített változatáról van szó, mely arra hivatott, hogy a szabványos számítógépes hálózatokat összekösse a speciális feladatokra használt SAN (Storage Area Network) hálózatokkal, és így az SAN adattároló eszközök ezentúl már képesek teljes mértékben úgy működni, mint az NAS eszközök. Az IBM 300G upgrade ára 2500 dollár.

Az IBM TotalStorage 200-as termékek június 29-től, az IBM TotalStorage 300 és a 300G upgrade pedig július 13-tól lesznek kaphatóak.

Kulcsszavak: IBM adattárolás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50