Olcsóbb lesz-e az internet a hírközlési törvény hatálybalépése után?

Kerekes Pál, 2001. június 19. 18:49
…tette fel a kérdést Graur Tamás, a második fél évtől értéknövelt szolgáltatásokkal jelentkező, a nyár folyamán internet alapú telefonszolgáltatást elindító PSINet Magyarország ügyvezetője a kedden tartott sajtóbeszélgetésen.
A menedzser úgy látja, azzal, hogy az új szabályozás előírja a díjmegosztást a távközlési és az internetszolgáltató cégek között, még korántsem biztos, hogy a hazai fogyasztók részére elviselhetőbbek lesznek a hálójárás költségei. A telefonszolgáltató ugyanis - vélekedett az igazgató - átalakíthatja (vagy megszüntetheti) az eddig nyújtott kedvezményei rendszerét, így a díjmegosztási kényszer akár a jelenleginél magasabb távközlési tarifákat is eredményezhet.

Graur Tamás reméli, hogy sikerül a törvény eredeti célkitűzésének megfelelően tényleges árcsökkenést elérni, és így növelni az internetezők számát, hiszen a piac valamennyi szereplője a nagyobb internetpenetrációban érdekelt.

A PSINet-nél az online üzlet kiszélesedését nemcsak a jelenlegi IT cégektől várják. Úgy gondolják, a virtuális internetszolgáltatók megjelenése új rétegeket vezérelhet a hálóra. Virtuális szolgáltatóként léphetnek fel például a bankok, kiskereskedelmi üzletláncok, biztosítók, melyek az internetet mint pluszszolgáltatást nyújtják ügyfélkörük részére, interaktív típusú kommunikációt alakítva ki vevőikkel és partnereikkel.

Graur Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a dot.com cégek gazdasági mélyrepülése nem hozta magával automatikusan - mint azt sokan jósolták - az internet iránti érdeklődés zuhanásszerű csökkenését.

A magyarországi PSINet-ről az igazgató elmondta, hogy teljesen önfenntartó cég, amely önmaga képes kitermelni a fejlesztés és a működés költségeit, nincs szükségük tehát az anyacég pénzügyi támogatására. Megjegyezte, hogy a magyar PSINet a holland bejegyzésű - az egyébként jól prosperáló - európai PSINet leányvállalata: ennek megfelelően az amerikai cég nehézségei nem érintik a magyar szervezetet.

További tervekről szólva Graur Tamás kifejtette: az internetszolgáltatás mellett - most versenybe küldött - úgynevezett értéknövelt szolgáltatásokkal fognak megjelenni a távközlési piacon. Virtuális magánhálózatokat kínálnak, a nyár folyamán pedig elindítják az internet alapú telefonszolgáltatást (Voice over IP). A szerverhosting mellett továbbra is nyújtják a tranzitszervizt - nemzetközi hozzáférést - a professzionális internetszolgáltatók részére. Ügyfeleik számára új lehetőségként kínálják a menedzselt tűzfalszolgáltatást, amely azt jelenti, hogy outsourcing keretében gondoskodnak a megrendelő hálózatának biztonsági felügyeletéről.

Az ügyvezető igazgató becslése szerint 2002-ben a PSINet Magyarország bevételének legalább 30%-át az értéknövelt szolgáltatások fogják adni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36