Az Alcatelből üzem nélküli gyár lesz

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 28. 09:40
A francia Alcatel szerdán bejelentette, hogy a jövő év végéig megszabadul üzemei többségétől. Az Alcatel csak tucatnyi, vagy még kevesebb gyártóhelyet tart meg világszerte - referenciának és kutató-fejlesztő műhelymunka számára - a mostani körülbelül 120-ból - idézte Serge Tchuruk vezérigazgatót szerdán a Wall Street Journal Europe.
"Rövidesen üzem nélküli gyár leszünk" - mondta a vezérigazgató.

Az üzemeket elektronikai alvállalkozók veszik át, amelyek az Alcatel számára folytatják a gyártást. Tchuruk egyelőre nem részletezte, mi lesz az Alcatel most közvetlenül foglalkoztatott 110 ezer alkalmazottjának a sorsa, csak annyit mondott, hogy tárgyalnak az illetékes szakszervezetekkel.

A megtartandó üzemekben a legfejlettebb technológiájú cikkeket gyártják tovább, köztük a műholdakat és a tengeralatti távközlési berendezéseket - írta a lap.

Tchuruk azt is elmondta, hogy még ez év végéig igyekeznek értékesíteni a vállalat nem stratégiai, pénzügyi részesedéseit is, köztük a Framatome 8,6 százalékát, a Vivendi Universal 0,8 százalékát, a Société Générale 0,3 százalékát. Ettől legalább 2 milliárd euró árfolyamnyereséget várnak.

Az üzemek kiszervezése után az Alcatel a hálózatépítésre és a szolgáltatásokra összpontosít, ebből származik majd forgalmának legalább a kétharmada.

Az Alcatel májusban kudarcot vallott kísérletével, hogy közeledjék amerikai vetélytársához, a Lucent Technologieshoz. Az első negyedévről 3 milliárd euró veszteséget jelentett a francia vállalat. Az Alcatel már korábban bejelentette, hogy mobiltelefon-gyártását a szingapúri-amerikai Flextronics alvállalkozóhoz szervezi ki, ugyanahhoz, amelyhez a svéd Ericsson is kihelyezte mobilkészülék-gyártását. Az Ericcson ugyancsak szerdán közölte, hogy eladja spanyolországi mobilkészülékgyárát is, ahol eddig 440 embert foglalkoztatott. A svéd vállalat arra hivatkozott, hogy a Bilbao melletti üzem rendelésállománya túl kevés.

Kedden a holland Royal Philips Electronics NV közölte, hogy felhagy a saját mobiltelefon-gyártással, és ezt a tevékenységet kiszervezi egy kínai vállalathoz, a China Electronics Corp.-hoz, a kínai céggel alkotott vegyes vállalatba, amelyben a Philipsnek kisebbségi részesedése lesz. A művelet 300 millió eurós egyszeri költségként fog jelentkezni a második vagy a harmadik negyedév könyvelésében a Philipsnél. A holland cég a maga részéről csak a Philips márkájú mobilkészülékek piacra vitelével és értékesítésével foglalkozik ezentúl.

Az Alcatel szerdán dél felé 23,57 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 3,51 százalékkal drágább a keddi zárónál. A részvény 23,30 eurón nyitott szerdán. Ugyanakkor a Philips 29,01 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,27 százalékkal drágább a keddi 28,74 eurós zárónál. A részvény 28,90 eurón nyitott szerdán. Kedden 0,94 százalékkal drágult a részvény.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38