Man Szigete – elmarad a 3G?

Kollár Csaba, 2001. július 1. 21:06
Több mobilkommunikációs cég versengett azért ezelőtt néhány hónappal, hogy Man Szigetén a világon elsőként elindítsa az első nyilvános 3G hálózatot. A májusi sajtótájékoztató óta eltelt hat hét nem igazolja az előzetes elvárásokat.
Április-május hónapokban a BT Cellnet-hez tartozó Manx Telecom és az NTT DoCoMo éles versenyben volt a “3G number one” cím megszerzéséért. A kérdés az volt, hogy melyikül lesz az első. A válasz még egyelőre nem eldöntött, bár több elemző úgy látja, hogy a DoCoMo végez az első helyen. Mindkét cég májusra ígérte az indulást, de a DoCoMo már induláskor technikai problémákkal küzdött; a W-CDMA hálózat meghibásodott.

A Manx szintén vesztett régi lelkesedéséből, szűkszavúan, pontosabban május 15. óta sehogyan sem informál a fejleményekről. “A két hálózat nagyon eltér egymástól, ezért nincs értelme összehasonlítani, és nem is tudunk egymástól mit átvenni” – nyilatkozta semmitmondóan, a konkrétumokat kerülve Alex Moscow, a Manx PR-tanácsadója. Majd hozzátette “mindenesetre érdeklődéssel kísérjük DoCoMo FOMA tesztelési periódusát”.

A készülékek tekintetében a NEC modelljei mind a Manx, mind a DoCoMo által kiépített hálózaton üzemképesek.

Ami a szigetlakókat illeti; ugyan megőrizték érdeklődésüket, és továbbra is várják a 3G hálózat teljes értékű elindulását, de ők sem hisznek már az ígérgetéseknek. Bonyolítja a helyzetet, hogy a két versengő cég azt állítja, ha a NEC Man Szigetére szállítja a telefonokat, akkor ők már azonnal képesek a telefonokhoz szükséges hálózati feltételeket biztosítani. Arról azonban mindketten hallgatnak, hogy a hálózatok mellett milyen szolgáltatások vehetők majd igénybe.

Elemzők úgy vélik, hogy koraiak voltak még a 3G hálózatok nyilvános indulásáról szóló sajtónyilatkozatok. Egyelőre marad a 2G, mellette megjelenik a 2,5G, de igazából a 3G, esetleg a már néhányszor elvében bemutatott 4G még mindig a “jövő kérdése”.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50