Illegális az autósok bemérése GPS segítségével

Tóth Kristóf, 2001. július 3. 22:27
Nemrégiben fény derült arra a tényre, miszerint egyes autókölcsönző társaságok GPS műholdas navigációs berendezések segítségével bemérik ügyfeleiket autózás közben, és adott esetben büntetést szabnak ki rájuk - mint kiderült, törvénytelenül.
Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi felügyelete az autót kölcsönző ügyfelek mellé állt, miután több ügyfél panaszt emelt az autókölcsönző társaságok ellen. Némely autókölcsönző társaság, mint kiderült, GPS navigációs berendezések segítségével folyamatosan követte ügyfelei útját, és amennyiben azok a kölcsönző által megadott sebességhatárnál gyorsabban autóztak, a kölcsönző büntetést szabott ki rájuk.

Az Acme Rent-a-Car nevű New Haven-i autókölcsönző, amely az ellopott autók felderítésének megkönnyítésére, valamint a veszélyes vezetők jelzésére GPS navigációs berendezést rejtett autóiba, a fogyasztóvédelmi felügyelet szerint törvényt sértett, amikor megbüntette azokat az ügyfeleit, akik a kölcsönzött autókkal túlzottan gyorsan vezettek.

"Véleményünk szerint az Acme Rent-a-Car törvényt sértett" - mondta James T. Fleming, a fogyasztóvédelmi felügyelet tisztviselője. "A társaságnak nem volt joga büntetést kiszabni, mivel nem volt kár." Az ügyben a sértett egyébként egy James Turner nevezetű New Haven-i lakos, aki tavaly októberben bérelt autót a társaságtól.

Az Acme szerződésében az alábbi apróbetűs szöveg olvasható: "Minden ügyfél, aki a megengedett sebességnél gyorsabban vezet, esetenként 150 dollár büntetést köteles fizetni." "Minden autónk GPS-felszerelt." Turner és társai nem kapcsolták össze a két mondatot, így igencsak meglepődtek, amikor a társaság megbüntette őket.

Turner három alkalommal vezetett a megengedettnél gyorsabban, mivel nem tudta, hogy a GPS eszköz feljegyzi a túllépett sebességet. A társaság a félreérthetően megfogalmazott szerződés apróbetűs részét leszámítva nem figyelmeztette Turnert, hanem egyből a büntetési igényét nyújtotta be a három esetre.

"Ha követni akarják ügyfeleiket, hát tegyék. A legtöbb társaság ma ugyanezt teszi" - mondta Fleming a ZDNet-nek. "A különbség az, hogy az Acme követte és megbüntette ügyfeleit anélkül, hogy előtte megfelelően figyelmeztette volna őket." Az Acme korábban azt nyilatkozta, elfogadja a fogyasztóvédelmi felügyelet döntését, bármi legyen is az.

Kulcsszavak: autószolg +fohir jog GPS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36