Rajzfilm mobiltelefonon?

Kollár Csaba, 2001. július 4. 20:31
Több telekommunikációs operátor számolt be arról, hogy a közeljövőben lehetővé teszi előfizetői számára, hogy a mobiltelefonon rajzfilmeket is megtekintsenek.
Az örömbe némi üröm vegyül, hiszen Popeye vagy Mickey Mouse történeteinek megtekintéséért fizetnünk kell, nem is keveset. Az biztos – állítják szakértők –, hogy az alkalmazás önmagában népszerű lesz, mivel az utóbbi időkben egyre többen használják mobiltelefonjukat a szabadidő eltöltésére vagy játékra. Az is a mobilrajzfilmek mellett szól, hogy ha a fogyasztók megkedvelik, akkor már némi betekintést kaphatnak arról, milyen lesz az, amikor a 3G hálózatokon keresztül akár színes mozifilmeket is megtekinthetnek. A skandináv Telenor és Európa legnagyobb szórakoztató-médiacége, az Egmont között aláírt megállapodás értelmében egyesítik erőiket, hogy közösen fejlesszék a mobilmultimédia-tartalmat, aminek része a rajzfilm is. A mobilrajzfilmes alkalmazások elterjedését az is nehezítheti, hogy a szerzői jogok tulajdonosai – mivel nagy üzletet látnak az ilyen „műsor sugárzásban” – fel akarják emelni a díjakat. Ahogy azt egyik szerzői jogokért felelős cég szóvivője elmondta, „világossá vált számunkra, hogy a hagyományos rajzfilmek mellett egyre nagyobb szerepet kapnak az új kommunikációs eszközök mint médiumok. Szeretnénk azonban, ha ezeken a közvetítő eszközökön is maximálisan érvényre tudnánk juttatni az általunk képviselt szerzők jogait”.

Egyes szakértők szerint a technika már most adott arra, hogy rajzfilmeket lehessen sugározni. Azonban a GSM hálózatoknál továbbra is kérdés, hogy hogyan oldják meg a nagyobb fájlok letöltését; a fogyasztó az idő, vagy a byte-ok után fizessen-e. A Telenor e kérdésre azt a választ adta, hogy „terveink szerint nem a byte-okért és nem is az időért kell fizetni, hanem a letöltésért”, értsd: mindegy, hogy mekkora a fájl mérete, vagy mennyi ideig tart a letöltés. A többi operátor e kérdésben még nem foglalt állást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50