A Philips megveszi a Marconi orvosiműszer-részlegét

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 5. 08:24
A holland Philips Electronics NV szerdán bejelentette, hogy megállapodott a brit Marconi orvosi részlegének megvásárlásában 1,1 milliárd dollárért. Az ügyletet még ebben a negyedévben tervezik zárni. A Marconi adóssága csökkentésére fordítja a bevételt.
A felvásárlással a Philips az elektronikus kórisméző-megjelenítő eszközök második számú gyártójává válik a világon. A Marconi részlege a Philips Medical Systemshez kerül közvetlenül, amely ezzel különösen a komputertomográfiai pásztázó-letapogató eszközök piacán lesz erős.

A Philips a megvásárolt részlegből meg akarja tartani a műszergyártást, de a részleg bekebelezése után túl akar adni a Marconi egészségvédelmi termékek üzletágán, amely elsősorban az Egyesült Államok piacán erős radiológiai megjelenítő eszközökből, és évi bevétele 600 millió dollár.

A Marconi hosszabb ideje tervezte orvosi részlege eladását, amely röntgeneszközök, ultrahangos vizsgálók, mágneses, sugárzó és más megjelenítő berendezéseiről híres, és amelynek a profitja 155 millió dollár volt a márciussal végződött üzleti évben.

A Philips az idén korábban megvásárolta az amerikai Agilent Technologies egészséggondozási részlegét 1,7 milliárd dollárért - még ez az ügylet is zárásra vár -, és ezzel, valamint a Marconi-részleggel együtt a Philips orvosi üzletágának évi forgalma el fogja érni az 5 milliárd eurót. A Philips évek óta építi orvosi üzletágát: tavaly 426 millió dollárért megvette az ADAC Laboratoriest, 1,2 milliárd dollárért a MedQuist Inc. 60 százalékát, előzőleg, 1998-ban pedig 800 millió dollárt fizetett az ultrahangos berendezéseket gyártó ATL-ért. Szerdán közölték a Philipsnél, hogy belátható időre - pár évre - egyelőre abbahagyják a felvásárlásokat, és az eddigi beszerzések integrálásával foglalkoznak. A Philips részlegének fő versenytársa a világpiacon az amerikai General Electric és a német Siemens.

A mostani vásárlással együtt a Philips vállalta, hogy öt éven át évente 150 millió dolláros értékhatárig berendezéseket és szolgáltatásokat vesz a Marconitól a távközlés területén.

A Philips eddig is a legnagyobb európai gyártó volt fogyasztói elektronikai cikkekből és világítási termékekből, és a harmadik a félvezetőgyártásban.

Elemzők általában 1,8 milliárd dolláros árat vártak a Marconi-részlegért - amelynek nettó eszközértéke 740 millió dollár -, szerintük a Philips olcsón jutott legújabb szerzeményéhez. Ennek ellenére a Philips részvénye szerdán késő délelőtt 30,97 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,78 euróval, azaz 2,46 százalékkal gyengébb a keddi zárónál.

A Marconit szerdán, saját kérésére, felfüggesztették a londoni értéktőzsdén. Hétfőn 2,6225 fonton zárt, kedden 2,4575 fonton végzett, szerdán nyitáskor 2,4500 font volt, majd a felfüggesztésig 2,5225 fontig emelkedett.

A Marconi felfüggesztése lenyomta a párizsi értéktőzsdét: ott az Alcatel majdnem 6 százalékot, a Thomson Multimedia 3,67 százalékot vesztett, mert attól tartanak, hogy a Marconi kiábrándító profitfigyelmeztetést is kiad szerdán.

Kulcsszavak: Philips Marconi +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14