SZDSZ: jelentős Magyarország lemaradása az informatikában

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 6. 07:30
Magyarországnak néhány kelet-európai országhoz képest is jelentős a lemaradása az informatikában - közölte Magyar Bálint SZDSZ-es országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Kifejtette: egy felmérés szerint internethasználatban a kelet-európai országok közül Szlovénia vezet, de Magyarországot megelőzi Észtország, Bulgária, Szlovákia és Horvátország is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nemhogy nem zárkózik fel az információs társadalom élbolyához, hanem éppen lemarad. Vélekedése szerint a kormány az informatika nem kellő mértékű támogatásával eljátssza azt a történelmi lehetőséget, hogy új gazdasági pályára állítsa az országot.

Magyar Bálint az SZDSZ informatikai programjának főbb elemeit ismertetve elmondta: radikálisan bővíteni kell az internetfelhasználók körét és nagyobb hangsúlyt kell fektetni az informatikai oktatásra. A szabad demokraták szerint évente 25 ezer új számítógép kellene a közoktatásban ahhoz, hogy 10-12 tanulóra jusson egy komputer. Jelezte: a felsőoktatásnak évente 15 ezer számítógépet kellene juttatni.

Magyar Bálint szükségesnek mondta az elektronikus gazdaság fellendítését, valamint a kormányzati és önkormányzati hivatalok működésének átláthatóvá tételét.

- A Fidesz-kormány egy titkolózó kormány - fogalmazott, hozzáfűzve: a kormány ideája, hogy óriásplakátokon keresztül kommunikáljon az állampolgárokkal.

Az ellenzéki politikus, aki az előző kormány oktatási minisztere volt, elmondta: 1997 utolsó negyedéve és 1998 harmadik negyedéve között összesen 1212 iskolát kötöttek be az internethálózatba. Kifogásolta, hogy az azóta eltelt majdnem három év alatt ez a szám a felére csökkent.

Adatai szerint jelentősen visszaesett az államilag támogatott számítógép-vásárlások száma, valamint az iskolai informatikai és könyvtárfejlesztési normatíva mértéke is.

A sajtótájékoztatón részt vevő Kovács Kálmán parlamenti képviselő úgy vélekedett: a nemrégiben elfogadott hírközlési törvénytől nem lesz olcsóbb a távközlési és az internetezési tarifa. Véleménye szerint a törvény nem ösztönzi az informatikai és távközlési fejlesztéseket sem. Rámutatott: Magyarország az internetezés költségek terén a világ legdrágább országai közé tartozik. Elmondása szerint Magyarországon harmincszor drágább az internetezés, mint az Egyesült Államokban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55