MSZP: töröljék el a tv-üzemeltetési díjat

, 2001. július 6. 19:00
A rádió- és televízióüzemeltetési díj eltörlését szorgalmazza az MSZP, hiszen az utolsó, csak az üzemeltetési díj fejében hozzáférhető tévénézési lehetőség is megszűnik azzal, hogy az AM-Mikro összes adását kódolják.
Lendvai Ildikó, a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy a kódolás teljes körűvé válása után - a dekóder bérleti díja, valamint a műsorcsomag ára mellett - egy 3800-tól 9800 forintig terjedő egyszeri csatlakozási díjat kell fizetnie az AM-Mikróért a fogyasztóknak, vagy vissza kell szereltetniük a legtöbbször korábban már eltávolított tetőantennát, amivel legalább a földi sugárzású csatornákat fogni tudják. Az állami többségi tulajdonban lévő Antenna Hungáriának koncepciót kellene kidolgoznia azok kompenzálására, akik elvesztik a tévénézés lehetőségét és rászorultságuk miatt már eddig is fel voltak mentve az üzemeltetési díj fizetése alól. Lendvai Ildikó úgy véli: a koncepció elkészültéig a cégnek fel kellene függesztenie a kódolást.

Az MSZP járható útnak tartja például, hogy az érintett kör esetében az Antenna Hungária akár költségvetési támogatással vállalja át az egyszeri csatlakozási díjat, vagy biztosítson részletfizetési lehetőséget. A cég alapítványt is létrehozhatna a rászoruló fogyasztók támogatására. Lendvai Ildikó felvetette: a tulajdonos ÁPV Rt.-nek utána kellene néznie a dekóderüzletnek, információik szerint ugyanis az abban érdekeltek elavult szerkezeteket bocsátanak a fogyasztók rendelkezésére. Átgondolandónak tartja, hogy érvényesül-e Magyarországon a médiatörvényben rögzített tájékozódási szabadság, miután csak az üzemeltetési díjért szinte semmihez sem lehet hozzáférni. Az üzemeltetési díj ezek után pluszadónak tekinthető, csak éppen nem adóként viselkedik, hiszen nem veszi figyelembe a jövedelmi viszonyokat, és kedvezményeket sem lehet levonni belőle.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14