Internetszolgáltatás: 10 milliárd frankos francia fejlesztés

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 9. 09:36
A francia kormány 10 milliárd frank (1,3 milliárd dollár) kedvezményes hitellel akarja elérni, hogy öt éven belül az ország egész területén hozzáférhető legyen a nagy sebességű internet-szolgáltatás, olyan gyérebben lakott térségekben is, amelyekben pusztán piaci alapon nem lenne kifizetődő a hálózat kiépítése - közölte Lionel Jospin kormányfő szóvivője.
Jospin hivatalának becslése szerint a nagy sebességű internethálózat kiépítése az egész országban 30 milliárd frankba kerül, s nem valószínű, hogy ezt teljes egészében a magánszféra állná, mivel az alacsonyabb népsűrűségű vidékeken nem jók a megtérülési kilátások. - Ha kizárólag a piac logikájára hagyatkoznánk, öt év múlva a francia lakosság negyede és az ország területének 70-80 százaléka nagy sebességű internet-hozzáférés nélkül maradna - mondta a szóvivő.

A kormány 1,4 milliárd frankos beruházási csomagtervet készít arra is, hogy három éven belül az ország teljes területén lehessen mobiltelefont használni a jelenlegi 80-90 százalékos lefedettség helyett. Az összegből 400 millió frankot a három országos szolgáltató - a France Télécom érdekeltségébe tartozó Orange, a Vivendi Universal által működtetett SFR és a Bouygues csoport érekeltségeként működő Bouygues Télécom - áll, a fennmaradó 1 milliárd frankon a kormány és a helyi önkormányzatok osztoznak majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34