Az orosz maffia veszélyezteti leginkább az e-businesst

Zsigó József, 2001. július 17. 19:34
FBI-nyomozás derített fényt arra a sokak által sejtett tényre, hogy az orosz maffia már befészkelte magát a nagy amerikai és nyugat-európai cégekhez, és óriási pénzeket tulajdonít el azoktól az e-business-szel való visszaéléssel.
Speciális szövetségi nyomozókat képeznek ki a veszély elhárítására – mondta John Collingwood, az FBI igazgatóhelyettese Washingtonban. Eddig az USA 20 államában észlelték olyan bűnözőbandák ténykedését, amelyek mögött biztosan az orosz maffia áll. „Ők fizetik a legképzettebb IT-szakembereket, és jelenleg az orosz maffia a világ legerősebb, egy adott célra szerveződött csoportja, és ők jelentik a legnagyobb veszélyt az e-kereskedelem gyors kifejlődésére” – közölte Collingwood, és ebben tökéletesen egyetértenek vele az internetes biztonsággal foglalkozó cégek is.

Maga az orosz belügyminisztérium is elismerte, hogy legalább 5600 bűnözőcsoport létezik ma Oroszországban, amely 100 000 embert „foglalkoztat”. Habár az orosz törvények akár 10 év börtönbüntetéssel is sújthatják a hackelést és crackelést, ritkán sikerül elcsípniük a tettest. Az orosz site-okon részletes információ található arról, hogyan kell feltörni egy weboldalt, és legálisan megvásárolhatók azok a szoftverek, amelyek ezt segítik.

A hitelkártyák ellopása mellett egyre többször vállalati titkokat is megszereznek ezek a hackerek, amelyet aztán jó pénzért adnak el a konkurenciának. Nagyon nehéz az ellenük való harc, mivel idegen országban nem lehet eljárni ellenük, és gyakorlatilag nincs olyan eszköz, amellyel el lehetne őket riasztani ténykedésüktől – írja a ZDNet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14