PC-EPhone, avagy a hibrid PDA

Tóth Kristóf, 2001. július 21. 10:57
A Cyberbank azt tervezi, hogy még az év vége előtt elkezdi szállítani azt a PDA-ját, amely egy mobiltelefont is képes helyettesíteni.
A PDA-kat gyártó cégek egyértelműen arra törekednek, hogy a készülékeik minél nagyobb teljesítménnyel rendelkezzenek, és sokoldalúan legyenek felhasználhatók. Emellett természetesen a könnyű hordozhatóságot is szem előtt kell tartaniuk. Ezen szempontok közül érdemes kiemelni a sokoldalúságot, ugyanis a felhasználók egyre nagyobb funkcionalitást várnak el a kis eszközöktől. Többek között ennek is köszönhető, hogy egy olyan trend van kialakulóban a piacon, amely szerint a PDA-knak a mobiltelefonok esetében megszokott szolgáltatásokat is támogatniuk kell. A felmérések azt bizonyítják, hogy a felhasználók nem szeretnek több készüléket a zsebükben hordozni, vagyis inkább egy "mindent tudó" eszközt akarnak maguknál tartani. Természetesen ezeket az igényeket a PDA gyártók is figyelembe veszik a fejlesztések során.

A Cyberbank szakemberei kifejlesztették azt a PC-EPhone nevű, hibrid PDA-t, amely mobiltelefonként is használható. A PC-EPhone először a Comdex Fall 2000 kiállítson mutatkozott be, és a cég tervei szerint már ez év elején piacra kellett volna kerülnie, azonban a szállítása nem kezdődhetett el időben. A Cyberbank képviselője elmondta, hogy a PC-EPhone még az idén elérhetővé válik, és jó hír, hogy az ára nem az eredetileg tervezett 800 dollár lesz, hanem várhatóan már 500 dollár alatt hozzá lehet majd jutni. A PC-EPhone érdekes módon Japánban csak sima PDA-ként fog megjelenni, vagyis mobiltelefonként nem lesz használható.

A PC-EPhone a 206 MHz-es frekvenciával működő Intel StrongArm processzorra épül. 22 megabájt ROM és 32 megabájt RAM memóriát tartalmaz. Megtalálható rajta egy IrDA port, valamint egy USB és egy Compact Flash foglalat is. A 4 colos TFT kijelző 256 szín megjelenítésére képes 640 x 480 pixeles felbontás mellett. Az akkumulátor körülbelül két órányi, vezeték nélküli internetezéshez elegendő energiát biztosít.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50