A zuhanó flashárak fellendíthetik az mp3-lejátszók eladásait

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 2. 22:34
A flashmemória-kártyák árának drasztikus csökkenése megnövelheti az ilyen tárolóeszközt alkalmazó hordozható mp3 zenelejátszók eladásait, amelyek árát leginkább a drága kártya tartotta meglehetősen magasan.
A japán elektronikai óriás Sony az éven immár a második alkalommal, ez esetben 37%-kal csökkentette flashtermékeinek árát. Bár a Sony és a Memory Stick csak egy gyártó egy termékkel a sok közül, a Secure Digital, Smart Media és CompactFlash kártyák árai is hasonló mértékű csökkenésen mentek át az elmúlt időszakban. Az árcsökkentések legfőbb oka a felhalmozódó raktárkészletekben keresendő.

A tavalyi flashhiánykor az egyébként is rendkívül drága eszközök ára 2 dollár/MByte-ra emelkedett. A Web-Feet Research jelentése szerint azonban az idei év végére a flashárak várhatóan 30 cent/MByte-ra fognak esni a jelenlegi 40 cent/MByte-ról. A tavalyi flashmemória-hiány alkalmával a magas árak jelentősen visszafogták az ilyen tárolóeszközöket alkalmazó mp3-lejátszók piacát is. A mostani árcsökkenésektől azonban azt várják az elemzők, hogy új lendületet adhat a hordozható digitális zenelejátszók piacának.

Alan Niebel, a Web-Feet vezérigazgatója úgy véli, a flashárak jövőre mélyponton lesznek, és egy esetleges, újabb hiányon kívül semmi más nem lesz képes újra feltornászni azt. Az mp3-lejátszók ipara azonban minden bizonnyal profitálni fog mindebből. Bryan Ma, az IDC elemzője szerint a hordozható digitális zenelejátszók ipara sokkal gyorsabban felnőhet, mint az árcsökkenések nélkül - írja a ZDNet.

A zenelejátszókat mostanság általában 64 MB-os flashkártyával árulják, azonban a gyártók a közeljövőben akár 192 MB-os kártyákat is adhatnak eszközeikhez, miközben az árak nem emelkednek. Ma azt is hozzátette, hogy tavaly 32-64 MB volt az átlag, jövőre viszont már akár 64-128 MB is lehet. Mindez jelentősen megnövelné a flash-alapú, hordozható mp3-lejátszók értékét az ár változása nélkül. Az elemzők szerint a flash azonban továbbra sem lesz egy olcsó adattárolási forma, így a flash nélküli (például CD-s) mp3-lejátszók piaca a jövőben is gyorsabban fog növekedni a flash-alapúakénál.

Kulcsszavak: memória mp3 Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14