Bemutatták az orosz kormányportál koncepcióját

Zsadányi Pál, 2001. augusztus 7. 21:40
Mint a Lenta.ru hírlevele hozta a hírt egy kivonatban, az orosz internetes közigazgatási program jól halad, a portálkoncepciót már be is mutatták. Az év végére (állítólag) már a funkciók java is működni fog.
A Gazeta.ru tudósítói megszereztek két olyan dokumentumot is, amelyek az orosz végrehajtó hatalom internetesítésének a koncepcióját alapozzák meg (ami eddig, ezek szerint, nem lehetett túl publikus). A lap híre szerint a bennük foglaltak szerinti ütemtervet egyelőre tartják a fejlesztők. Már meghatározták a szükséges internet-erőforrásokat. A kivitelezés irányítására a tudományos élet kiemelkedő személyiségeit kérték föl, de konkrét személyek és intézmények nem ismertek, jegyzi meg a lap (ott sem divat olykor a nyilvános közbeszerzési eljárás - és, ezek szerint, nem híres-hírhedt tizenéves orosz hackerekre bízzák).

A munka keretében kidolgozzák a szövetségi kormány minisztériumainak a típusmegoldását is, hogy az ügyfelek egységes interfészt találjanak, amin könnyebb eligazodni. Ehhez elemzések készülnek. Az elemzésnél a műszaki paramétereken túl "szociomentális paramétereket" is vizsgálnak. A Gazeta.ru-cikk rangsorolt néhány minisztériumi honlapot. Vannak például olyanok, amelyek nem jól navigálhatók, és olyanok is, amelyeken szinte semmi sincs (pl. a honvédelmin - és ez valószínűleg nem a sok államtitok folytán van így - Zs. P.). (Egy biztos, a sikerként bemutatott honlapképet ma már egy ügyesebb amatőr is el tudja készíteni, szinte percek alatt, nem? – Zs. P.)

Hasonló egységesítési törekvés mindenestre a magyar elektronikus kormányzati koncepcióban is fölmerült. Megvalósítását itt is nehezíti, hogy a minisztériumok már jóval korábban kialakították a hálószemeiket, úgyhogy most - főként a föltornyozott információhalmaz miatt - nem lesz minden fájdalomtól mentes az egységesítés. Ez pedig az átlagügyfelek számára nyilván hasznos volna. Minél hamarább, annál jobb, és annál kevesebb dolgot kell visszamenőleg átalakítani.

Az orosz internetes kormányzati projekt részletesebb kifejtését tartalmazó dokumentumról az újság főként csak azt írja, hogy a benne szereplő millió határidőn túl ugyancsak bonyodalmas szövegezésű. A cikkben kiragadott körmondat mindenesetre frázisokkal teli és semmitmondó (lefordításától biztos eltekint az olvasó).

Úgy tűnik, hogy nem olyan könnyű falat ez az elektronikus kormányzati informatika. Pedig nem biztos, hogy mindent ma kell kitalálni. Én vagy 8 éve voltam riportúton az olaszországi Ivreában, az Olivetti székhelyén. Ott, a városi tanács egy utcai kioszkjában, már akkor, éjjel-nappal lehetett ügyeket intézni. És nem kellett ügyintézőkkel vitatkozni. Ami törvényes volt, azt az ügyfél azonnal elintézhette (pl. igazolást nyomtattathatott a vagyoni helyzetéről, ingatlanjának adatairól stb.). Pedig akkor még internet szinte nem is volt. Az internet ehhez képest minimum azt hozza, hogy még a kioszkig sem kell elbandukolnia az állampolgárnak.

Kulcsszavak: e-government onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50