Leértékelték a Marconit és az Alcatelt

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 8. 07:31
A nehezen küszködő távközlési szektorra újabb csapást mért az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő, egyszerre két fokozattal rontván két berendezésgyártó, a brit Marconi és a francia Alcatel osztályzatát.
Az S and P közleménye szerint az egész szektor kilátásai rosszak. A Marconi hosszú távú kötelezettségeit BBB mínuszra értékelte le az S and P az eddigi BBB pluszról. Ezzel a Marconi 3,1 milliárd dollárnyi kint lévő kötvénye már csak egy fokozatra van az úgynevezett "szemétkötvény" kategóriától. Az Alcatel új osztályzata - 6,4 milliárd euró (5,6 milliárd dollár) hosszú lejáratú adósságára - BBB plusz az eddigi A helyett. Mindkét osztályzat kilátása negatív. A rohamosan visszaeső keresletre válaszul a vállalatok igyekeznek csökkenteni a kiadásaikat, de ettől nem fognak rendbe jönni. Végül is a bevétel és a jövedelmezőség számít - írták az S and P elemzői.

Az elmúlt hónapokban mind a Marconi, mind az Alcatel kellemetlen nyereségfigyelmeztetésekkel lepte meg a befektetőket. Ez különösen súlyos volt a Marconi esetében, amely korábban azzal hencegett, hogy nincs szükség az előrejelzései lefelé módosítására, miközben a konkurencia már javában gyengítette a magáét.

A hitelbesorolás rontása miatt a társaságok drágábban jutnak további hitelhez, megdrágul a meglévő adósságok refinanszírozása. A Marconi adósságát különösen leértékelheti minden további romlás, mert kötvényvásárlóinak egy részét belső szabály tiltja el a spekulatív szintű értékpapíroktól. Ezért, ha Marconit még egy fokozattal leértékelik, sok kötvényyét kénytelenek lesznek eladni jelenlegi birtokosaik.

Az S and P azzal is indokolta borúlátását, hogy jelenleg "nagyon-nagyon nehéz volna megjósolni, mikor kezdhet jóra fordulni a távközlési berendezés ipar sorsa".

Kulcsszavak: +céginfo Marconi Alcatel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14