Írisz-Sulinet programra huszonkétmilliárd

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 8. 09:35
Az Írisz-Sulinet programra négy év alatt összesen mintegy huszonkétmilliárd forintot fordított az oktatási tárca, s a kormányzat tervei szerint 2006-ig valamennyi iskola számára - és már az óvodák egy részének is - megteremtik a világhálós csatlakozás lehetőségét.
Erről Sió László, az Oktatási Minisztérium (OM) politikai államtitkára beszélt kedden a Fejér megyei Velencén, ahol a program keretében internetes tábort szerveztek diákoknak és pedagógusoknak. Az államtitkár sajtótájékoztatón számolt be az Írisz-Sulinet program idei fejlesztéséről. A terv szerint a honlap szeptembertől szerkezetében átalakul, több nyitóoldala lesz, a tanárok, diákok saját maguk állíthatják be gépükön a nekik tetsző változatot. Sió László a honlapon található gazdag tartalommal indokolta ezt a változtatást, ami a pedagógusok és diákok könnyebb eligazodását szolgálja majd.

Az átlagosan naponta mintegy negyvenezer érdeklődőt vonzó honlapon az aktuális oktatási hírek, pályázatok mellett már tananyagok, felvételi előkészítők, digitális tanórák is elérhetők. A tárca tervei között szerepel az is, hogy a következő tanévben újabb ötszáztíz iskolát kötnek a hálózatra, továbbá háromszáz, korábban már az internetre kötött intézmény számára teszik lehetővé a rendkívül gyors adatátvitelt lehetővé tevő ADSL-kapcsolatot.

Az államtitkár elmondta, hogy a tárca az Informatikai Kormánybiztosi Hivatallal közösen készül egy olyan pályázat kiírására, amelynek keretében a pedagógusok juthatnának számítógéphez. Eszerint a pályázaton nyertes pedagógusoknak, otthoni használatra, személyi számítógépet biztosítanának, melynek segítségével a tanárok a kerettantervek bevezetéséhez kapcsolódva elektronikus tananyagokat is készíthetnének.

A programtól a tárca azt is reméli, hogy sikerül azokat a pedagógusokat is bevonni az informatikai eszközök használatába, és a tanítás során való alkalmazásába, akik eddig ettől idegenkedtek. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy az informatikai program 1996-ban indult, s 1998-ig döntően az infrastruktúra fejlesztésére koncentrált. Az Írisz névre hallgató tartalomfejlesztési programot már az OM indította, s ennek eredményeként megtízszereződött a honlapot használók száma. Tájékoztatása szerint folytatódott a hálózatépítés is, a kormányváltáskor a hálózatra kapcsolt számítógépes laboratóriumok száma kilencszáztíz volt; ez a szám mára megközelítette a kétezret. - A fejlesztések eredményeként mára valamennyi középfokú oktatási intézmény, az általános iskolák negyede, illetve számos határon túli magyar iskola kapcsolódhatott a világhálóhoz - közölte.

A Sulinet-Írisz program magas költségeiről szólva Sió László kitért arra a szerződésre, amelyet a korábbi kormányzat 1997-ben kötött meg egy szolgáltatóval, s amely 2003 márciusáig érvényes. Elmondása szerint ennek következményeként ma már 110 ezer forint+áfát kell fizetniük havonta egy-egy végpont után, miközben a piaci árak azóta jelentősen csökkentek. Hozzátette: a mostani fejlesztések az eredményes egyeztetéseknek köszönhetők.

Sió László velencei sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy a június 1-je óta egy kht.-be összevont Írisz-Sulinet, az Olvasás Éve Programiroda, valamint az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda szeptembertől Educatio kht. néven működik tovább.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50