Kérem a következőt!

Virtuális egészségügy

Csiki Judit, 2001. augusztus 23. 09:53
Az orvosi, egészségügyi kérdéseket taglaló honlapok világszerte a háló legolvasottabb oldalai közé tartoznak. Kis hazánkban, ahol az egészségügyi rendszer ismert nehézségei közepette az orvosoknak a napi gyakorlatban nem mindig marad idejük és energiájuk arra, hogy a betegek apró-cseprő kérdéseit megválaszolják, különös jelentőséggel bír egy-egy ilyen virtuális rendelő. És persze maguknak az egészségügyi dolgozóknak sem rossz, ha a legújabb orvosi vívmányok, publikációk egyetlen kattintással "íróasztalközelbe" kerülnek.
A különféle magazinok "orvos válaszol" rovatainak szerkesztői a megmondhatói, hány ezren szeretnének a távoli tanácsadóktól választ kapni különféle testi-lelki bajaikkal kapcsolatos kérdéseikre. Annak, aki valamilyen betegséggel küzd, vagy egyszerűen egy másfajta fizikai állapotba kerül (vegyük a legmindennapibb példát: kisbabát vár), hirtelen ezer kérdése támad, olyanok is, amelyek a kívülállók számára gyakran banálisnak, netán abszurdnak tűnnek - ezekre pedig az egészségügy mindennapi taposómalmában nem is mindig egyszerű választ kapni. A beteg pedig ott áll egyedül, tele aggodalommal, bizonytalansággal, s természetes, hogy ezt azzal szeretné enyhíteni, hogy minden létező információt igyekszik felkutatni állapotával kapcsolatban. Az egészséges életmód ráadásul az utóbbi években divattá is vált: milliók igyekeznek újfajta vagy épp nagyon is ősi módszerek segítségével javítani egészségükön, meghosszabbítani életüket. Nem véletlen, hogy az internet viszonylag gyorsan és egyszerűen hozzáférhető információival mágnesként vonzza az egészségügyi tudnivalók után kutakodókat.

Netúttörő

A hálón megjelenő híreket, adatokat azonban időnként érdemes némi egészséges kétkedéssel fogadni: nem egy "netkacsa" röpülte már körül a Földet néhány nap alatt. A könnyen elterjedő rémhírek világában valóságos oázis egy olyan - már látványelemeiben is komoly, konzervatív benyomást keltő honlap, amelynek "Magunkról" rovatában a következőket olvashatjuk: "Legfontosabb célunk színvonalas, szakmailag korrekt információk közlése. Valamennyi dokumentum lektorált." A www.pro-patiente.hu internetcímen fellelhető weboldal egyébként 1995-ben röpítette először világgá a nagyközönség és az egészségüggyel hivatásszerűen foglalkozók érdeklődésére számot tartó híreit, tehát egyfajta hálózati úttörőnek is tekinthető. Mára olyan szervezetekkel sikerült aktív és működő partnerkapcsolatot teremtenie, mint például a Magyar Orvosi Kamara és az egyéb orvosszakmai társaságok vagy a különféle orvosi szakkönyvkiadók. Külön előnye a honlapnak, hogy hátterében a hazai viszonyokat, a hazai egészségügyet jól ismerő szakemberek állnak. Ráadásul - számos más, egyébként úgyszintén színvonalas, magyar nyelvű "egészségmagazinnal" ellentétben - ez a honlap nemcsak a nagyközönség számára nyújt az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat, de a hivatásos egészségügyiek számára sem érdektelen.

Regisztrálni kötelező!

A főoldalra megérkezve elsőként egy valamely ősi kultúrából származó csontvázábrázolás köszönti az egészségügyi témák iránt fogékony felhasználót. Az öncélú díszítőelemek használatának itt körülbelül vége is szakad, legfeljebb néha szaladhatunk bele egy-egy egészségügyi folyóirat címlapjába. A honlap készítői láthatólag az oldal tartalmának komolyságát és sokrétűségét tartották szem előtt, s eközben mintha megfeledkeztek volna a látványvilágról. Az összkép mindenesetre valóban azt sugallja: egy visszafogott orvosi "könyvtárral" és folyóirat-gyűjteménnyel állunk szemben, nem pedig egy színes, populáris magazinnal.

Ezt a benyomást támasztja alá a főoldal közepén szemünkbe ötlő felhívás is: az orvostudományi szekcióban tárolt anyagokhoz csak regisztráció után férhet hozzá a honlap olvasója. A regisztráció célja, hogy figyelmeztesse a nem szakmabeli felhasználót: az esetenként kimondottan az egészségügyben dolgozóknak szánt publikációkat, netán gyógyszerleírásokat vagy éppen gyógyszerhirdetéseket saját felelősségére olvassa, csakúgy, mintha egy orvosi folyóiratot lapozgatna. A regisztráció mindenesetre ingyenes, és a honlap mögött állók semmilyen formában nem ellenőrzik, hogy a regisztráló valóban szakmabeli-e - más kérdés, mennyire lesz informatív a laikus felhasználó számára mondjuk egy laboratóriumi felfedezésről szóló, latin terminusokkal teletűzdelt tudományos publikáció...

Családi könyvespolc - klasszikusokkal

A honlap egyébként bővelkedik a laikusoknak szóló információkban is. Az Egészség-életmód rovatban a honlappal partneri viszonyban álló egészségügyi újságok legérdekesebb cikkeinek válogatásából mazsolázhatunk: a témakörök a babamasszázstól egészen a fogyatékosok egyenlő jogainak biztosításáig terjednek. Az oldalról ezenkívül számos egészségügyi és életmódmagazin, folyóirat és könyv is elérhető. A populáris orvosi könyvek között ott találjuk dr. Szendei Ádám már-már klasszikussá vált művét, az Orvos a családbant, de a pár éve megjelent MSD Orvosi kézikönyv a családban témakörei között is keresgélhetünk. A könyvet ugyan nem olvashatjuk el "egyvégtében", a tartalomjegyzék és a kereső segítségével azonban pillanatok alatt rálelhetünk a bennünket érdeklő konkrét kérdésre. A szívproblémákkal küzdők a családi egészségügyi könyvespolc másik nagy klasszikusából, prof. dr. Jánosi András Szívbetegek képes ábécéje című művéből kaphatnak hasznos tanácsokat, míg a Sub Rosa könyvek címszó alatt 16 különféle témájú orvosi kiadvány közül választhatunk (a pánikbetegségtől az AIDS-ig, az abortusztól a kullancsfertőzésig). A kiadványokat az egyes témák neves hazai szakértői jegyzik, ami ismét csak garanciát jelent az információk minőségére. Dr. Szendei Katalin Gyógyszer a családban című, szintén számos kiadást megért könyvének "hálós" változata segítségével a patikaszerek világában igazodhatunk el. A gyógyszerkatalógus "populáris" változata a vény nélkül kapható gyógyszerekkel foglalkozik, míg ha vényköteles orvosság nevét pötyögjük be a keresőbe, a honlap háziorvosunkhoz irányít. Az egészségügyhöz értő felhasználók részére felajánlja a szakmai adatbázisba való betekintés lehetőségét, e katalógus használata azonban ismét csak regisztrációhoz kötött.

Az orvos válaszol

A rovat egyik legjobb - és valószínűleg a legnagyobb érdeklődésre számot tartó - szolgáltatása Az orvos válaszol címet viseli. Az olvasók, felhasználók kérdéseire - napi praxisa mellett - dr. Szendei Katalin belgyógyász szakorvos, családorvos ad választ. Azokban az esetekben, amikor az olvasó szakorvosi tanácsadást igénylő kérdést tesz fel, a családorvos kikéri a megfelelő szakértők véleményét. Az archívum az eddig beérkezett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat is tartalmazza. Mielőtt kérdéseinkkel kezdenénk bombázni a rovatot (és erre - valószínűleg a doktornő idejének és teherbírásának védelmében - maga a honlap is felhívja a figyelmet), érdemes ezeket átböngészni, hátha rábukkanunk a számunkra is hasznosítható tanácsokra.

Tudományos igényesség

Aki a nagyközönség számára készült cikkeknél részletesebb és tudományosabb információra vágyik, a rövid regisztrációs procedúra után beléphet az Orvostudomány szekcióba, ahol már valódi orvosszakmai publikációkkal, hírekkel, újdonságokkal találkozhat. A szakmai hírek, újdonságok átböngészése után az interneten tájékozódó egészségügyi dolgozó megtekintheti a különféle szakmai jellegű felhívásokat, orvosi konferenciákkal kapcsolatos közleményeket. Átlapozhatja a rangos orvosi folyóiratokat a British Medical Journal magyar kiadásától egészen a különféle orvosi ágak művelőinek magyar nyelvű szaklapjaiig. Ha szakkönyvekre van szüksége, válogathat a magyar orvosi könyvkiadók katalógusaiból, sőt meg is rendelheti az áhított művet. Áttekintheti a legújabb orvosi publikációkat, referátumokat, de a különféle orvosi társaságok elérhetőségeiről is tájékozódhat, sőt a legtöbb orvosi társaság, szervezet honlapját is meglátogathatja.

E-books

Az E-books címszó alatt a hivatása fejlődésével lépést tartó doktor a képernyőn böngészhető szakkönyveket talál. A Komplementer Medicina című folyóirat online változata pedig a hagyományos orvoslást kiegészítő gyógymódok iránt érdeklődő egészségügyieknek kínál színvonalas olvasnivalót.

A honlap használatát, az adott felhasználó számára fontos információk kiszűrését kereső segíti. A keresőprogramot egy rovaton belül is használhatjuk, de akár az összesen több mint 40 000 dokumentum között is rákereshetünk a bennünket érdeklő témakörre.

Összességében jól szerkesztett, könnyen használható, informatív weboldallal állunk szemben, amely talán nem olyan látványos és izgalmas, mint egy magazinként is működő, színes egészségügyi portál, ám a rajta tárolt információk mennyisége és minősége mindenképpen állja a versenyt a világ bármelyik egészségügyi internetoldaláéval.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50