Az alternatívok remélnek

Kevesebb szereplő, nagyobb részesedés

Galvács László, 2001. augusztus 19. 14:04
Szabad (lesz) a vásár – ez volt sorozatunk bevezető cikkének címe két hónappal korábban. Valójában ez nemcsak vélekedés, amivel szinte mindenki egyetért, hanem a szabályozás – az új törvény és a liberalizáció (amiről előző számunkban írtunk) – jóvoltából hamarosan valósággá válik. De hogy ez mit jelent a fogyasztóknak és a szolgáltatóknak, azt leginkább közmondásokkal lehet érzékeltetni: "Nem mind arany, ami fénylik", vagy pedig: "Nem eszik olyan forrón a kását".
Mostani és soron következő (szeptember első hetében megjelenő) összeállításunkban az egy ideje már alternatív jelzővel illetett szolgáltatók mondják el, ők hogyan látják a jövő piacát és benne saját szerepüket. Véleményük összegzése adja a fenti közmondásokat. Az alternatívok eddig olyan piacon nőttek fel ás vál(hat)tak naggyá, ahol eddig is szabad volt a verseny: az üzleti kommunikáció, a bérlet vonalak, az internet, a vezetékes, rádiós vagy műholdas adatátvitel területén. Mindezekben egymással és a Matávval is vetélkedtek, s ebben semmi újat nem hoz a jövő.

A liberalizáció tulajdonképpen a "közcélú vezetékes távbeszélő-szolgáltatások" piacát nyitja meg. Ez viszont önmagában már nem annyira csábító. Világosan látszik ugyanis, hogy a vezetékes telefon igazi versenytársa a mobil lesz. Persze a rézdróton lógó közel négymillió előfizető sem elhanyagolható. S mivel legtöbbjükhöz valamilyen kábeltévé is eljut, annak is lehet beleszólása a piac alakulásába.

Mindebből világosan kirajzolódik, hogy az alternatív szolgáltatók közül a UPC a mai telefon-előfizetők közvetlen elérésében lehet érdekelt, míg a többi (a PanTel, a GTS, az Antenna Hungária és a Novacom) a belföldi távolsági és nemzetközi hívások piacán csorbíthatja a Matáv dominanciáját.

Hát akkor lássuk a medvét!

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55