Védtelenek a PDA-k a hackertámadásokkal szemben

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 17. 21:25
A kéziszámítógépek, mint például amelyek a piacvezető Palm Inc. operációs rendszerét alkalmazzák, egyre védtelenebbé válnak a hackertámadásokkal szemben, és a szakértők szerint nem alkalmasak kritikus adatok tárolására.
A PDA-kban nem szabad megbízni "kritikus és titkos információ" tárolása esetén. Peiter Zatko, az @Stake biztonságtechnikai cég vezető kutatója és elnökhelyettese és egyik kollégája Joe Grand megjegyezte, hogy a kéziszámítógépek növekvő üzlete egyre súlyosabb biztonsági problémákat vet fel.

"A PDA eszközök magáncélú használatra lettek kifejlesztve, de mostanság egyre inkább az üzleti életben használják őket" - mondta Zatko a USENIX számítógépes biztonsági konferencián. "Az eszközök átléptek egy bizonyos biztonsági határt." Zatko és Grand elmondta, hogy a kéziszámítógépen tárolt titkos adatok könnyen megszerezhetők a kódok feltörésével, de akár a vírusok is komoly veszélyt jelenthetnek, amelyek a számítógéppel való szinkronizáció során kerülhetnek az eszközökbe.

"A legtöbb felhasználó nem törődik azzal, hogy a PDA eszközén tárolt információ szinte védtelen az illetéktelen felhasználókkal szemben, ezért nem is kezelik olyan bizalmasan őket, mint a PC-ken" - mondta Zatko. A PDA eszközök a vállalatok és kormányszervezetek által olyan biztonsági területeken is alkalmazásba kerültek, mint például a US Navy (az USA haditengerészete), és sok esetben szigorúan titkos gyógyszerészeti és nyilvántartási adatokat tárolnak. A drót nélküli hálózati képességek beépítése ráadásul tovább növeli az eszközök használatának biztonsági kockázatát. Zatko és Grand elmondása szerint a többi, jelenlegi hordozható eszköz egyelőre nem áll vírusfenyegetés alatt.

A szakértőpáros szerint a PDA eszközök közül elsősorban a Palm OS operációs rendszerre alapuló, nem kizárólag Palm márkájú típusok veszélyeztetettek. Ennek oka a rendszerek 80%-os elterjedtsége a PDA piacon, valamint az eszközök jelszavas védelmének egyszerű feltörhetősége. A feltörni kívánt rendszernek sok esetben egyszerűen kiolvassák a memóriáját, benne a jelszóval. Szintén visszafejthető a jelszó a PC-s biztonsági másolatokból, de a tapasztalatok szerint a felhasználók ugyanazt a jelszót használják PC-iken, mint a PDA eszközeiken.

Julia Rodriguez, a Palm szóvivőnője elmondta, hogy jelenleg a vírusok nem jelentetnek valós veszélyt a Palm 10 milliós felhasználótáborára. "Úgy hisszük, hogy amennyiben a PDA eszközök egyre többet fognak vezetékes és drót nélküli hálózatokra kapcsolódni internetelérés és e-mail küldés céljából, a kártékony szoftverek egyre nagyobb veszélyt fognak jelenteni" - tette hozzá a szóvivőnő. Rodriguez Zatkoval és Granddal ellenben úgy véli, a Palm eszközök természetüknél fogva kevésbé veszélyeztetettek a vírusok iránt, mint a többi hasonló kéziszámítógép.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50