orban.hu,medgyessy.hu...

Önálló politikusok - önálló weblapokkal

Szalay Dániel, 2001. szeptember 1. 20:50
Egyre több politikus nyit - némely esetben az általa képviselt "anyapárttól" függetlenül - önálló honlapot. A sort annak idején Csapody Miklós MDF-es képviselő nyitotta meg, később többek között Rogán Antal is követte őt. Kilóg a sorból Orbán Viktor miniszterelnök, aki bár még önálló domainnel is rendelkezik, honlapját a MeH üzemelteti. Tegnap Medgyessy Péter, az MSZP párton kívüli miniszterelnök-jelöltje jelentette be új honlapjának indulását.
Tegnaptól multimédiás tartalommal és a legmodernebb technikákkal elkészített webkikötővel lehet közelebbről is megismerkedni a Magyar Szocialista Párt párton kívüli miniszterelnök-jelöltjével, Medgyessy Péterrel, Orbán Viktor jövő évi kihívójával, és csapatával, a Tízek Társaságával.

A honlapot bemutató sajtótájékoztatón Mandur László, a Tízek Társasága tagja egyébként ismertette a szocialisták NemzetNet nevű programját, amelynek keretében a szocialisták elérhetővé tennék a számítástechnikai eszközök mindennapi használatát, visszaállítanák a Sulinet programot és minden magyar állampolgárnak ingyenesen biztosítanák a nemzetközi ECDL számítástechnikai felhasználói végzettség megszerzését, valamint egy informatikai minisztériumot is felállítanának majd.

A néhány napja regisztrált domainen hivatalosan hétfőtől érhető el tartalom. A weblapon, a www.medgyessy.hu címen a belépés gombra kattintva egy kissé talán túlságosan is hosszú intróval, azaz köszöntő mozgó animációval lehet találkozni, ami talán elijeszthet néhány kisebb sávszélességgel vagy kevesebb türelemmel bíró látogatót. Ezt követően azonban egy szép és igen részletekbe menő, jól szerkesztett lapba botlik a kedves látogató.

Már rögtön az első menüpontra kattintva meglepetést okoz a weblap készítője, amikor a régi gyermekkori fényképek és a jelölt életrajzának megtekintésekor Medgyessy hangja szólal meg, és élő szóval is hallhatjuk ugyanazt, amit előzőleg leírtak a fotók mellé. Nem tudni, hogy ez a hangos életrajz mi célt szolgál, talán a világtalanok ilyen formában történő információhoz való juttatását?

Tovább pittyentve a honlapon, a "csapatom" részben a Tízek Társaságával lehet jobban megismerkedni. A multimédiás lehetőségek újabb példája a "Program a jövőnek" részben található videoanyag megtekinthetősége, amelynél kétféle sávszélesség, 56 kbit/sec és 128 kbit/sec közül lehet választani. Ez utóbbi sávszélességgel mintha nem az átlag magyar modemes internetezőket céloznák meg, bár az előbbihez sem árt legalább egy ISDN-elérés...

A "Hazánkat járva" részben Medgyessy Péter országjáró útjairól kapunk képes és írott tájékoztatást. Jó hír a multimédiás szolgáltatások kedvelőinek, hogy a "Források" nevű rovatban képek, hangok, videók (MPEG formátumban), interjúk, sajtóközlemények, hírek és egyéb információk is találhatóak.

No, de nézzük is tovább a politikusok "személyes" honlapjait!

Csapody Miklós az elsők között volt a magyar parlamenti képviselők azon táborában, akik saját honlapot nyitottak az interneten. A Magyar Demokrata Fórum ismert személyiségének honlapja az idén önálló domaint is kapott, így a régebbi bonyolultabb címhez képest jóval egyszerűbben, a www.csapody.hu oldalon lehet elérni a honatya független weblapját (nem független honatya független honlapját). A "fórumos képviselő" honlapjáról természetesen nem hiányozhat a fórum rovat sem, ráadásul a weblap igazán jó megjelenésű. Hozzá kell azonban tenni, hogy a főoldali lassan mozgó magyar címer, illetve a képviselő nevét betűnként kirajzoló animáció igencsak megnehezíti a böngészést, ráadásul a bal oldali menüsor megjelenítése próbálkozásunkkor több alkalommal is lefagyasztotta a 128 megabyte RAM-ot tartalmazó PIII-as számítógépet, amennyiben azt Netscape böngészővel nyitottuk meg. Ez a hiba feltétlenül mihamarabbi javításra szorulna, főleg ha nem akarnak néhány szavazót elveszíteni összeomló PC-k miatt...

Érdekesség, hogy az MDF-es képviselő önálló domainjének bejegyzését követően csupán 16 napnak kellett ahhoz eltelnie, hogy egy másik képviselő is saját .HU TLD alatti domaint regisztráljon magának.

A Fidesz-MPP alelnöke, az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának elnöke, Rogán Antal idén április 26-án jutott hozzá a roganantal.hu címhez. (Csapody Miklós április 10-én kapta meg a csapody.hu címet.) A fideszes képviselő honlapján elolvasható az általa irányított bizottság (amelynek neve hol nagy kezdőbetűvel, hol csupa kisbetűvel szerepel a weblapon, kissé következetlenül) 2001. I. féléves munkaterve, egy - a bizottsággal foglalkozó - sajtószemle, az IB jegyzőkönyvei áprilisig, valamint az ügyrend.

Az album rovatban a képviselő gyerekkori fényképeit is elérhetővé tette. A sajtóadatbank nevű részben a képviselő életrajzát lehet elolvasni, illetve a bizottsági elnök ígérete szerint a közeli jövőben itt fogja a sajtó számára írott közleményeit is publikálni. A "heti fórum" menüpont alatt válogatást találni, méghozzá a rogan.antal@fidesz.hu címre érkezett e-mailek 7-8 legérdekesebbjét és az azokra adott válaszait teszi közzé Rogán.

Ha már a miniszterelnök politikai tanácsadójának személyes honlapján járunk, essen néhány szó magáról a miniszterelnöki honlapról, amelyet a www.orban.hu címen lehet megtekinteni! Sajnos nem nehéz kritikával illetni ezt a lapot. És bár sokakban kelt negatív érzéseket az is, hogy miért a Miniszterelnöki Hivatal, közvetve tehát az adófizetők finanszírozzák az egyébként kevés lényegi információt tartalmazó weblap önálló domainjét, karbantartását és üzemeltetését, ezt most hagyjuk. A honlap szolgáltatásaiból: dedikált fotó a kormányfőről, betekintés Orbán Viktor dolgozószobájába, Orbán focizási szokásai. Sajnos a honlapon lévő jogi tájékoztató értelmében tilos az oldal tartalmának (beleértve a képeket) másolása, elektronikus tárolása, feldolgozása és terjesztése a MeH írásos hozzájárulása nélkül, így nem idézhetjük, amint a miniszterelnök részletesen ismerteti focis szokásait, de épp ezért érdemes felkeresni az oldalt; megtudhatjuk, hogy néha reggel ötkor kel, hogy labdába rúghasson a Budapesttől 35 km-re lévő Felcsúton. A weblapról olyan "fontos közérdekű információk" is megtudhathatóak a Miniszterelnöki Hivatal gondozásában, hogy péntekenként a kormányfő néha már olyan fáradt lenne ahhoz, hogy visszamenjen dolgozni, hogy akkor inkább már nem megy el a Felcsút S. E. edzésére sem. A honlap furcsa, hisz nem sorolható a személyes honlapok kategóriájába (hisz akkor miért egy hivatal készíti, ráadásul Orbán közjogi méltóság), de hivatalos lapnak sem mondható a rajta lévő személyes jellegű képek és szövegek miatt. Engem a lap leginkább egy-egy zenekart népszerűsítő honlapra, illetve az egyik magyar televízió kulisszák mögé néző internetes rovatára emlékeztet, mintsem a kormány fejének hivatalos webkikötőjére.

Külön érdekesség, hogy a miniszterelnök, egykori Fidesz-elnök életrajza egyébként az általa képviselt párt webkikötőjén egyáltalán nem található meg.

Nem csupán a független képviselők száma gyarapodott tehát az elmúlt parlamenti ciklusban, de a többi honatya független honlapjának száma is. Ha viszont az Országgyűlés taglétszámához viszonyítjuk a növekedést, akár elenyészőnek is mondhatnánk. Vajon lesz-e még idejük a képviselőjelölteknek saját weboldal elkészíttetésére is 2002-ig? Azt hiszem, még igen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38