Mesterséges intelligencia: átverte a számítógép az embereket

forrás: Prím Online, 2014. június 10. 09:02

Idén először egy gép sikeresen átment azon a Turing-teszten, melynek keretében a gépnek meg kell győznie ötpercnyi chatelés alatt a túloldalon ülő emberek legalább harminc százalékát arról, hogy akivel beszélnek, az valójában egy ember. Most „Eugene Goostman”, egy 13 éves kisfiút szimuláló program sikerrel járt: a bírák 33 százalékát meggyőzte – írja a Telegraph.

Turing halálának évfordulóján a londoni Royal Societyben öt számítógépet teszteltek, ezek egyike volt Eugene. A gépet az orosz születésű amerikai Vlagyimir Veszelov és az ukrán Jevgenyij Demcsenko hozták létre. „Ez egy hatalmas siker nekünk, és reméljük, hogy ezzel sikerül növelnünk az érdeklődést a mesterséges értelem és a chatbotok iránt” – mondta Veszelov.


A művelet lényege, hogy az emberek csak billentyűzettel kérdéseket tesznek fel a két tesztalanynak, akiket nem lát, és nem hall. Egyikük tényleg ember, a másikuk egy gép, és mindketten arról próbálják meggyőzni a kérdezőket, hogy emberek. Ha a kérdezők 30 százaléka öt percig faggatva sem tudja egyértelműen megmondani, melyikük a gép, akkor a számítógép győzött.


A tudósok máris arról beszélnek, hogy az ilyen mesterséges intelligenciát a kiberbűnözők hamar fel fogják használni a békés többség ellen. Szerintük az, hogy egy számítógép több évtized várakozás után végre túljárt az emberek eszén, egy figyelmeztető üzenet az emberiségnek.


A gépi intelligenciát tesztelő imitációs játékot, az ún. Turing-tesztet Alan Mathison Turing brit matematikus írta le még 1950-ben megjelentetett Számítógépek és intelligencia című elméleti munkájában. Az elméleti számítástudomány és a mesterséges intelligencia atyja hatvan éve, 1954. június 7-én hunyt el. Arról vált leginkább híressé, hogy ő volt a második világháborúban a német Enigma rejtjelek feltörője.

forrás: vs.hu / 444.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50