A Deutsche Telekom egész Európára kiterjeszti a NarrowBand-IoT hálózatát

forrás: Prím Online, 2017. február 24. 12:45

A Deutsche Telekom folytatja az új, standardizált és költséghatékony NarrowBand-IoT (NB-IoT) technológia bevezetését és kereskedelmi célú kiterjesztését egész Európában. 

A Deutsche Telekom NB-IoT kereskedelmi indulása 2017 második negyedévében várható Németországban, ugyanakkor a smart mérés, smart parkolás és eszközkövetés területén már számos pilot van folyamatban a vállalat nagy ügyfeleivel. Hollandiában 2017-ben befejeződhet az NB-IoT hálózat országos bevezetése számos ügyféllel, ideértve a beltéri klíma specialista Itho Daalderop vállalatot, a vasúti karbantartás-szakértő Dual Inventive-ot, valamint az érzékelőgyártó Smartsensors céget. További európai piacokon, beleértve Ausztria, Horvátország, Görögország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia piacait, a Deutsche Telekom a már meglévő NB-IoT lefedettséget tervezi bővíteni 2017-ben.

 

„Az NB-IoT megoldást Európa-szerte elsőként bevezető vállalatként büszkék vagyunk arra, hogy további bizonyítékát adjuk a Deutsche Telekom technológiai vezető szerepének” - mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom Igazgatóságának Európáért és a technológiai területért felelős tagja. „A 900MHz és a 800MHz frekvencia felhasználásával folytatjuk az egész Európára kiterjedő bázisállomás fejlesztési folyamatot az NB-IoT támogatására. A technológia elérte a megígért 20dB növekedést lefedettség tekintetében, és biztosak vagyunk abban, hogy ügyfeleink gyorsan kiaknázzák az NB-IoT által nyújtott előnyöket, így az innováció élvonalában maradnak.”

 

A Deutsche Telekom széleskörű európai kiterjesztése mindössze négy hónappal azután történt, hogy a vállalat 2016 októberében Bonnban bemutatta a világ első működő NB-IoT end-to-end rendszerét, és smart parkolás alkalmazását. A technológia kulcsfontosságú előnyei az alacsony költség, jó épületeken belüli lefedettség (20 dB-lel jobb, mint a GSM), rendkívüli akkumulátor üzemidő (az NB-IoT tipikus használati jellemzői közé tartozik az akár 10 éves üzemidő két AA akkumulátorral), a licensz alá tartozó spektrum használata, továbbá a 3GPP által jóváhagyott standardizáció, amely megfelelő alapokat biztosít az LTE alapú biztonsági szolgáltatások nyújtásához. A fenti tulajdonságok lehetővé teszik az Internet of Things (IoT) alkalmazások széles körű használatát, és alapot teremtenek számos új üzleti modell kialakításához, mindezt egy nagyon biztonságos működési környezetben.

 

m2m.telekom.com

 

ista: Az első NB-IoT kereskedelmi célú smart épület megoldás

A Deutsche Telekom aktívan segíti az új üzleti modellek kutatását, továbbá a működő megoldások új technológia segítségével történő bevezetését. A Deutsche Telekom egyik szorosan együttműködő NB-IoT partnere az ista. A németországi energiaszolgáltató jelenleg több mint 15 millió összekapcsolt eszközt üzemeltet Európa-szerte  társasházakban. Ezen eszközök főként elemről működő hő- és vízfogyasztást mérő digitális mérőeszközök, valamint intelligens füstriasztók. A Deutsche Telekom NB-IoT hálózatán az ista kezdetben az intelligens rögzítésre, vizualizációra, és az energiafogyasztás számlázására összpontosít. 

 

„A lakóépület szektorban egyértelmű trendet látunk kibontakozni a smart épületek terén” - mondta Jochen Schein, az ista vezérigazgató-helyettese. „A tulajdonosok és főbérlők részéről tapasztalható igény a hálózatba kötött digitális eszközök tekintetében egyértelműen növekszik. Az ista portfóliója jelenleg körülbelül havi 400 000 ilyen eszközzel bővül.”

 

Az NB-IoT Prototyping Hub smart innovációkkal lép piacra

A Prototyping Hub segítségével a Deutsche Telekom tovább fejleszti az NB-IoT ökoszisztémát. A program célja a piaci bevezetés felgyorsítása oly módon, hogy közelebb hozza a meglévő és potenciális ügyfeleket a területre specializált IoT fejlesztők segítségével. A fejlesztők felhasználhatják a Deutsche Telekom már működő NB-IoT bázisállomásait, illetve a berlini és krakkói laborokban tesztelhetik az új alkalmazásokat és érzékelőket, amelyekhez dedikált szoftver eszközkészlet nyújt további támogatást. A kezdeményezés 2016-ben indult, és azóta több mint 100 fejlesztő csatlakozott a programhoz, akik mindegyike úttörő megoldásokat épít az új technológia köré.

 

Az egyik ilyen példa: az innovatív méhkaptár megfigyelési megoldás - Bee & Mee (beeand.me) - amely célja, hogy segítse a méhészeket a méhészet régóta fennálló kihívásainak leküzdésében. Az okos monitoring rendszer mikroprocesszoros egysége folyamatosan méri a méhészettel, méhtartással kapcsolatos legfontosabb paramétereket. A fentieken túl a méheket figyelő „babaőrökből” gyűjtött adatok adatbányászati módszerrel történő feldolgozása létfontosságú tudományos adatokat is biztosít, továbbá egy előrejelző-elemző eszköz fejlesztéséhez is hozzásegíti a méhészeket. 

 

A további kiemelkedő Deutsche Telekom NB-IoT Prototyping Hub tagok közé tartozik az Ayyeka (ayyeka.com), amely okos infrastruktúra és környezetgazdálkodási hálózatokat pl. smart vízgazdálkodás menedzsment megoldásokat fejlesztő startup; az EcoMobile (ecomobile.hr), amely horvátországi hulladékgazdálkodással foglalkozó társaság, és távoli hulladék tartályok telítettségi szintjét méri, illetve elektronikus hulladéktartály-azonosítást végez; úgymint a Flashnet, amely távoli utcai világítás megoldással (inteliLIGHT; www.intelilight.eu) jelentkezett, ezzel biztosítva, hogy a megfelelő mennyiségű fény ott és akkor álljon rendelkezésre, ahol leginkább szükséges.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15