Hamarosan elindul a SES-10 műhold a SpaceX hordozórakétáján

Hogyan készült: az első geoszinkron műhold fellövése a SpaceX újrafelhasználható rakétáján

forrás: Prím Online, 2017. március 23. 11:12

Az ASTRA műholdas hálózata már több mint 20 éve biztosít megbízható televíziós, valamint rádiós közvetítéseket és multimédia szolgáltatásokat Európa-szerte a telített földfelszíni és kábel TV-s, valamint internetes piacokon. 

Nemrég ezen műholdak üzemeltetője, a SES bejelentette, hogy legújabb műholdjuk, a SES-10 a tervek szerint márciusban pályára áll a SpaceX Falcon 9-es újrafelhasználható hordozórakétájának segítségével, hogy geostacionárius pályáján növelje a SES kapacitását Latin-Amerikában. A SES-10 lesz az első olyan műhold, melyet a Falcon-9 segítségével állítanak geoszinkron pályára. De hogyan jutott el a fellövésig a szatellit? Ki volt a gyártója, és mi lesz a feladata? A SES Astra felfedi a részleteket és az előkészületek során készült képeket.

 

A SES-10 feladata

A SES-10 multifunkciós műhold az első olyan SES műhold, amely teljes mértékben a latin-amerikai térséget szolgálja. A szatellit a nyugati 67°-os pozícióból 55 db transzponderrel felszerelve biztosít extra kapacitást az érintett területeken, eleget téve a különböző igényeknek az üzleti, a videós, az adattovábbítási, valamint a közlekedési szektorban egész Latin-Amerikában, beleértve az olyan félreeső, távoli területeket, mint Amazónia, Patagónia vagy a Karib-térség. A SES-10 kapacitása a tengeren és a repülőgépek fedélzetén biztosított internetes kapcsolathoz is hozzájárul.

 

 

Hogyan készült?

A SES-10 Franciaországban, Toulouse-ban készült, gyártója az Airbus Defence and Space vállalat. A műhold a 45. olyan szatellit, amely a megbízható Eurostar E300 platformra épült és a 10. Eurostar műhold, ami elektromos meghajtást használ a pályán maradáshoz. A SES-10 elektromos hajtóművet használ majd a manővereihez, kémiai hajtóművet pedig a kezdeti emelkedéshez, illetve a pályára álláshoz és néhány további manőverhez. A szerkezetet frekvenciagyorsító, távirányítható rádiós vevőkészülékekkel szerelték fel, hogy növeljék a földi irányítás, illetve összeköttetés alkalmazkodóképességét. A műhold tervezett élettartama 15 év, indulási tömege 5 300 kg, teljesítménye pedig 13 kW. A műholdat már idén januárban elszállították a floridai Cape Canaveral Légierő Bázisra, tervezett fellövésének helyszínére.

 

Tudta?

Az Airbus számos, az európai háztartásoknak több ezer szabadon fogható televíziós csatornát és rádióadót is biztosító Astra műholdnak volt a gyártója az elmúlt években, úgymint az Astra 5B, az Astra 2E, az Astra 2F vagy az Astra 2G. Ezen Astra műholdak mindegyike felkészült az UHD tartalmak továbbítására is, amit több sikeres élő Ultra HD közvetítés bizonyított már.

 

Az Airbus az Ariane 5 hordozórakéta vezető kivitelezője, a cég állította pályára az Astra 5B műholdat 2014-ben a Francia Guyanában található űrközpontból. Az Astra 5B műholdas (DTH) és kábeles TV-szolgáltatásokat, IP-alapú applikációkat, valamint digitális földfelszíni televíziós hálózatokhoz való hozzáférést biztosít Kelet-Európában és a szomszédos piacokon a keleti 31,5°-os orbitális pozícióból. Nem beszélve arról, hogy az L-sávú tartományban az EGNOS (European Commission’s European Geostationary Navigation Overlay Service) számára helymeghatározó rendszert is biztosít.

 

 

A kilövés

A SpaceX és a SES tavaly augusztusi megállapodása szerint a SES-10-et 2017 márciusának második felében lövik fel. A SES-10 lesz az első műhold, amit a SpaceX kétfokozatú Falcon 9 újrafelhasználható hordozórakétájával állítanak geoszinkron pályára a floridai Cape Canaveral Légierő Bázisról. A Falcon-9 kiváló teljesítménye lecsökkentette egy másik SES műhold, a SES-9 pályára állásának idejét 2016-ban.

 

A SES-10 jövője

Az Andok Közösség országaival (Bolívia, Ecuador, Kolumbia és Peru) kötött megállapodás értelmében a SES-10 a Simón Bolivar 2 műholdhálózat részeként működik majd a jövőben, kiváltva a SES jelenleg működő AMC-3 és AMC-4 műholdjainak kapacitását a nyugati 67°-os orbitális pozícióban. A SES-10 által biztosított extra kapacitás ideális eszköz a műsorszolgáltatók kezében ahhoz, hogy kielégítsék a latin-amerikai piacon jelentkező egyre növekvő igényeket a jobb képminőség iránt, ahol 2025-ig több mint 80 Ultra HD csatorna megjelenése várható. A SES videószolgáltatásai révén a műhold képessé teszi a műsorszolgáltatókat arra, hogy az általuk több platformon is közvetített tartalmakkal a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsák fogyasztóik számára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15