Bejelentették a világ legnagyobb fotóversenyének nyerteseit

forrás: Prím Online, 2017. április 23. 08:52

A World Photography Organisation bejelentette, hogy a belga fotóművész, Frederik Buyckx nyerte az Év Fotográfusa címet a 2017-es Sony World Photography Awards-on.  A szakmai zsűri szerint Buyckx “Fehér Világ” című munkája lett a világ legjobb képsorozata az idei évben. 

2017-ben a világ legnagyobb fotóversenyére több mint 227 000 nevezés érkezett mintegy 183 országból.  Az idei győztes és shortlistes munkákból, valamint a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját elnyerő brit fotóművész, Martin Parr fényképeiből kiállítás nyílik április 21. és május 7. között a londoni Somerset House-ban.

 

„Számomra a tájképek jelentik a fotóművészet esszenciáját, ezért is választottam ezt a képsorozatot. Sokan nem fordítanak elég figyelmet rájuk, pedig a természet létezésünk középpontja.  Ezeket a komoly művész által készített gyönyörű felvételeket egyszerűen csak élvezni kell.  Remélem, ez az elismerés megihleti a világ fotóművészeit és ezután az élet árnyoldalát bemutató munkák mellett egyre többen fogják ábrázolni a természet páratlan szépségét is.” – mondta Zelda Cheatle, a Professzionális kategóriákat elbíráló szakmai zsűri elnöke.

 

Frederik Buyckx a londoni díjátadó ceremónián vette át az Év Fotográfusa elismerést és az ezzel járó 25 000 dolláros pénzdíjat.  A gálán, ahol nemzetközileg elismert fotósok vettek részt, a többi Professzionális kategória győzteseit, valamint a Nyílt, Ifjúsági és Diák versenyek nyerteseinek névsorát is kihirdették.  

 

„Rendkívül büszke vagyok az idei Év Fotósa Díj kiválasztottjára.  Úgy érzem sok esetben a fotóművészek fényképeikkel inkább sokkolni akarják a közvéleményt, mintsem megörökítsék azt a szofisztikált eleganciát, azt a gyönyört, amire a fotózással képesek lehetünk. A fotográfia mint médium legszebb oldalát megragadni borzasztóan nehéz feladat.” – mondta Scott Gray, a World Photography Organisation vezérigazgatója.

 

A londoni díjátadó ceremónián a győztesek a Sony legmodernebb digitális képalkotó eszközeivel gazdagodhattak.

 

Az idei évben 10. évfordulóját ünneplő Sony World Photography Awards évről évre elismeri és díjazza a tavalyi év legjobb kortárs fotómunkáit.  A fotópályázat a fotóipar egyik legnagyobb presztízsű versenye, amely mindenki számára nyitott és ingyenes, és amely minden győztes és shortlistes fotósnak lehetőséget jelent arra, hogy karrierjének új lendületet adjon.  A 2018-as Sony World Photography Awards-ra 2017. június 1-től lehet nevezni.

 

AZ ÉV FOTÓSA DÍJ GYŐZTESE – FREDERIK BUYCKX, BELGIUM

A belga De Standaard hírlap szabadúszó fotósa, Frederik Buyckx 1984-ben született Antwerpenben.  Buyckx munkásságát nemzetközi bemutatókon és kiállításokon is megismerhette a közönség. Fényképe legutóbb a ZEISS Photography Awardon shortlistes volt.

 

 

Frederik Buyckx “Fehér Világ” című képsorozata a balkáni térség, Skandinávia és Közép-Ázsia távoli területein készült, ahol az emberek elszigetelten, a természet törvényeivel dacolva élnek napról napra.  „A természet különös átalakuláson megy keresztül, ha eljön a tél. Egy új időszak következik, ahol a hó és jég uralkodik ameddig a szem ellát, ezért az itt élő embereknek és az állatoknak muszáj alkalmazkodniuk a túlélés érdekében. Fotósorozatommal az elmúlás elleni küzdelmet szeretném bemutatni.” – mondta Frederic Buyckx.

 

A PROFESSZIONÁLIS KATEGÓRIA GYŐZTESEI ÉS DÖNTŐSEI

Egy nemzetközileg elismert, szakértőkből álló bizottság választotta ki a tíz Professzionális kategória legjobb fotósorozatait. A győztes és döntős fotóművészek névsora a következő:

  • Építészet kategória győztese - Dongni, Kína 
    2. helyezett - Julien Chatelin, Franciaország / 3. helyezett - Diego Mayon, Olaszország
  • Konceptuális kategória győztese - Sabine Cattaneo, Svájc
    2. helyezett - Gao Peng, Kína / 3. helyezett - Alexander Anufriev, Oroszország
  • Kortárs kérdések kategória győztese - Tasneem Alsultan, Szaúd-Arábia
    2. helyezett - Li Sony, Kína / 3. helyezett - Lorzenzo Maccotta, Olaszország
  • Aktuális ügyek és hírek kategória győztese - Alessio Romenzi, Olaszország
    2. helyezett - Joe Raedle, Egyesült Államok / 3. helyezett - Ivor Prickett, Írország
  • Mindennapi élet kategória győztese - Sandra Hoyn, Németország 
    2. helyezett - Christina Simons, Izland / 3. helyezett - Alice Cannara Malan, Olaszország
  • Tájkép kategória győztese - Frederik Buyckx, Belgium 
    2. helyezett - Kurt Tong, Egyesült Királyság / 3. helyezett - Peter Franck, Németország
  • Környezet kategória győztese - Will Burrard-Lucas, Egyesült Királyság
    2. helyezett - Ami Vitale, Egyesült Államok / 3. helyezett - Christian Vizl, Mexikó
  • Portré kategória győztese - George Mayer, Oroszország
    2. helyezett - Romina Ressia, Argentína / 3. helyezett - Ren shi Chen, Kína
  • Csendélet kategória győztese - Henry Agudelo, Kolumbia
    2. helyezett - Shinya Masuda, Japán / 3. helyezett - Christoffer Askman, Dánia
  • Sport kategória győztese - Yuan Peng, Kína
    2. helyezett - Eduard Korniyenko, Oroszország / 3. helyezett - Jason O’Brien, Ausztrália

 

A NYÍLT KATEGÓRIA GYŐZTESE – ALEXANDER VINOGRADOV, OROSZORSZÁG

Alexander Vinogradov “Mathilda” című munkája nyerte el a Nyílt kategória Év Fotósa címét és az ezzel járó 5000 dolláros pénzdíjat.

 

 

A moszkvai amatőr fotós, Alexander Vinogradov portréfelvételén egy fiatal lány látható, amelyet Luc Besson filmje, a Leon, a profi ihletett.  A Nyílt kategória győztesét március 28-án a bizottság vezetője Damien Demolder brit újságíró, fotóművész jelentette be.

 

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA KATEGÓRIA GYŐZTESE – KATELYN WANG, AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az idei évben a mindössze 16 éves, Los Angeles-i Katelyn Wang nyerte az Év Ifjúsági Fotósa címet. A 12-19 éves fiatalok számára nyitott verseny nevezőinek feladata az volt, hogy egyetlen képpel mutassák be mit jelent számukra a „Szépség”.

 

Wang a chilei Torres del Paine Nemzeti Parkban készült “A világ tetején” című fotója gyönyörűen örökíti meg Pehoé-tavat körülölelő tájat.  

 

AZ ÉV DIÁK FOTÓSA KATEGÓRIA GYŐZTESE – MICHELLE DAIANA GENTILE, ARGENTÍNA

A 21 éves Michelle Daiana Gentile, az Escuela de Fotografía Motivarte tanulója nyerte az Év Diák fotósa címet. Az “Egyetlen remény” című, lenyűgözően szép képsorozata a kiírásban megadott “Érzelmek” témát dolgozza fel, amelynek hű ábrázolása érdekében tíz napot töltött el egy régi papírgyár dolgozói társaságában Argentínában.  

 

 

Munkásságával Gentile 30 000 euró értékű Sony digitális képalkotási eszközöket nyert egyeteme számára. 

 

A FOTÓZÁS MŰVÉSZETÉHEZ KIEMELKEDŐEN HOZZÁJÁRULÓK DÍJ GYŐZTESE – MARTIN PARR

A díjátadó ceremónián egyedi vizuális kifejezőkészségéért a híres brit fotóművész, Martin Parr vehette át a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók Díját. 

 

 

A Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók Díját eddig Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, RongRong & inri, Elliott Erwitt és Phil Stern nyerték el.

 

A SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2017 ÉS MARTIN PARR – KIÁLLÍTÁS ÉS ÉVKÖNYV

A győztes és shortlistes munkák megtekinthetők április 21. és május 7. között a londoni Somerset House-ban.  A kiállítással egy időben egy különleges tárlat nyílik, ahol Martin Parr több korai, fekete-fehér fényképét, ismertebb munkáit, könyveit és filmjeit is bemutatják.  

 

A győztesek és shortlistesek munkáinak gyűjteménye könyv formában megvásárolható a www.worldphoto.org weboldalon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15