5G: Akár ötvenmilliárd összekapcsolt eszköz 2025-re

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 7. 15:11

Neves hazai valamint nemzetközi telekommunikációs és ICT szakértők részvételével, a Deutsche Telekom támogatásával rendezett konferenciát a Magyar Telekom Csoport Budapesten „5G vertikumok” címmel.

Már ma is emberek milliárdjai állnak egymással kapcsolatban az interneten keresztül, miközben a következő időszak trendjét a gépek, eszközök és érzékelők közötti kommunikáció lehetővé tétele fogja jelenteni – az Internet of Things (IoT), illetve az ipari gyártási folyamatokban az Industry 4.0. Iparági előrejelzések szerint 2025-re már elérheti az ötvenmillárdot az összekapcsolt eszközök száma, mindehhez pedig nagyteljesítményű hálózatokra és új kommunikációs szabványra, az 5G-re van szükség. 

 

„Együttműködünk abban, hogy az 5G Koalíció céljaival összhangban Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon, és akár régiós szintű vezető szerepet játsszon az új hálózati technológia és a ráépülő okos megoldások tesztelésében” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Hozzátette: „Ennek érdekében a Deutsche Telekom Csoport aktívan részt vesz az 5G technológia szabványosítási folyamatában, valamint  kompetenciáit és tapasztalatait felhasználva proaktív szerepet vállal számos, Magyarország digitális transzformációját elősegítő programban.” 

 

„A 4G technológia a gyorsabb adatátvitelben hozott újat, számos lehetőséget mutatott fel, ám a fejlődés linerális maradt. Az 5G azonban új szintet jelent a legmodernebb technológiai vívmányok hatékony kihasználásában. Így forradalmi megoldásokat nyújt majd számos területen: így a szállítmányozásban, a mezőgazdaságban, az orvostudományban, a közigazgatásban” – húzta alá dr. Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. 

 

Az 5G-n keresztül várhatóan rengeteg különféle alkalmazás fog futni, számos elvárást támasztva az átviteli sebesség, válaszidő, biztonság és kapacitás tekintetében. Sőt, az 5G egyszersmind a valósidejű kommunikációnak is előfeltétele: az új hálózati technológia ezerszer magasabb kapacitást biztosít, tízszer gyorsabb átviteli sebességet és tízszer alacsonyabb átviteli késleltetést. Az 5G stabil válaszidőket ígér, ami nagyon fontos az ipari robotok alkalmazásában és a légiközlekedés irányításában. Ezt elsősorban a vállalati-intézményi megoldások új generációja igényli majd.

 

Az 5G-nek is köszönhetően a kommunikáció mindenhová beszivárog, minden megoldás részét képezi, amely a legkülönbözőbb iparágakban okoz minőségi változásokat új üzleti modellek, hatékonyabb architektúrák formájában. Az 5G tehát megnyitja az utat olyan, jelenleg még nem, vagy csak kísérleti formában létező technológiák és megoldások előtt is, mint az intelligens közlekedési rendszerek, az okos otthonok és városok, a robotizált távműtétek vagy a távorvoslási alkalmazások. 

 

Uwe Jannsen, a Deutsche Telekom kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke úgy véli, az autóipari 5G megoldások megmutatják, hogy a telekommunikációs iparág képes felismerni egy szektor igényeit és megoldással válaszolni rájuk. Szalay Zsolt, az Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanszékvezető egyetemi docense szerint is az autóipari megoldások jelentik majd kezdetben az 5G hajtóerejét. „A BME felkészült arra, hogy változtasson a képzések anyagán is, hogy ebbe az irányba mozduljon el” – mondta.  

 

 

Minoo Abedi, a T-Mobile Hollandia vezető elemzője véleménye szerint az 5G képes rá, hogy olyan új ökoszisztémát hozzon létre, amely megváltoztatja, hogyan élünk, hogyan lépünk kapcsolatba egymással, hogyan játszunk. Azok a technológiák, amelyeket ma tesztelünk, teljesen át fogják alakítani a digitális világot. 

 

Peter Marshall, az Ericsson rádiós hálózati megoldások-vezetője előadásában kiemelte, hogy az 5G nem csak egy újabb G, hanem egy kulturális változást követelő új technológia, amely nagy hatással lesz a szolgáltatók életére, hiszen rajtuk múlik, mennyire formálható a története sikersztorivá.

 

2017 szeptember elején a Deutsche Telekom már bejelentett egy európai premiert: a Deutsche Telekom berlini kereskedelmi hálózatán élesítették az 5G kapcsolatot, amely másodpercenként több mint 2 gigabit sebességgel, és csupán 3 milliszekundumnyi késleltetéssel működik a 3,7 gigahertzes spektrumban. A Huawei által gyártott berendezés megfelel az 5G New Radio (NR) 3GPP specifikációknak, míg az üzembe helyezés az európai premiert jelenti és fontos mérföldkő az 5G globális fejlődésének útján.   

 

A Magyar Telekom ez év júniusában alapító tagként vett részt kormányzat és, az iparági szereplők és a tudományos együttműködését elősegítő 5G Koalíció elindításában, valamint 5G mobilkommunikációs teszthálózat kiépítését kezdte meg Zalaegerszegen, az ott létesülő járműipari tesztpályán. Mindez annak a fejlesztésnek a keretében történik, amelynek közös szándékára vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá a kormányzat, Zalaegerszeg város, az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Systems Magyarország június elején. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15