63 százalékkal több segéd- és betanított munkást kerestek a vállalatok az év utolsó negyedében

forrás: Prím Online, 2018. január 16. 17:11

2017 utolsó hónapjaiban 17,4 százalékkal több új hirdetést adtak fel a cégek Magyarország vezető állásportálján, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban - derül ki a Profession.hu legfrissebb, Q4-es adatokat összefoglaló riportjából. Nem szűnik a szakmunkások és betanított munkások iránti igény, továbbra is ez a két kategória vezeti a hirdetői ranglistát.

Az elmúlt negyedév minden hónapjában több mint 10 ezer új hirdetést adtak fel a cégek, ami 17,4 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. 2017-ben a Profession.hu állásportál több mint 800 ezer regisztrált álláskeresője 25 százalékkal több önéletrajzot töltött fel a rendszerbe, mint a tavalyi évben. Ez is mutatja, hogy hiába az óriási munkaerőhiány, a kereslet és kínálat még mindig nehezen találja meg egymást, így az online állásportálok szerepe tovább erősödhet. 

 

Egyre több a betöltetlen állás

Kategóriák szerinti bontást vizsgálva az utolsó negyedévben ugyanabban az 5 kategóriában keresték a legtöbb embert, mint tavaly: 1. szakmunka, 2. fizikai, segéd-, és betanított munka, 3. gyártás és termelés, 4. értékesítés és kereskedelem, 5. mérnök. Még a sorrend is azonos volt. Az egyetlen különbség a két év között azonban jelentős: közel dupla annyi fizikai, segéd és betanított munkást és másfélszer annyi szakmunkást kerestek idén még az utolsó hónapokban is. Éves szinten nézve ez a szám az előbbi esetében 77 százalék, míg a szakmunkás álláshirdetéseknél 33 százalék. A többi kategóriában is nőtt a hirdetések száma, egyedül cégvezető, menedzsment munkakörökbe kerestek kevesebb embert, mint előző évben. 

 

A tapasztalat hiánya sok pozícióban már nem akadály

Jelentős csökkenés mutatkozott az egyetemi végzettséget megkövetelő hirdetések számában (17%) és nem volt olyan hirdetés, ami 10 évnél több szakmai tapasztalatot várt volna el a jelentkezőtől. Ugyanakkor közel kétszer több hirdetést adtak fel mindössze alapfokú, általános iskolai végzettség megjelölésével és az állásajánlatok 38 százalékánál nem kértek semmilyen munkatapasztalatot, vagy elegendő volt 1-3 év gyakorlat (40%) az adott munkakörben. Az állásportál adatai szerint a jelentkezők jelentős többsége (45%) releváns tapasztalat nélkül jelentkezett a meghirdetett állásokra, illetve 36 százalékuk rendelkezett a szükséges 1-3 év szakmai gyakorlattal.

 

A területi képviselői munkakör a legvágyottabb

2017 év végén Magyarországon betanított munkást és bolti eladót kerestek a legtöbben. Tőlük csak kissé marad el a programozó, fejlesztő pozíció, ugyanakkor a top 10 leghirdetettebb munkakör között ez az egyetlen, aminél csökkent az állásajánlatok száma. Jelentkezések tekintetében kicsit átrendeződtek a munkakörök: 2016 utolsó negyedévéhez képest az első öt legtöbbet pályázott munkakörben a második helyről az elsőre ugrott a területi képviselői pozíció, a tavaly még első helyezett adminisztrátor, dokumentumkezelő idén a harmadik helyre csúszott vissza, illetve a tavalyi hatodik helyről idén a másodikra jött fel a betanított munkákra jelentkezők száma. A bolti eladó, pénztáros, valamint a szakmai asszisztensi munkakörök továbbra is a negyedik és ötödik helyen vannak. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15