Magyar fejlesztések a kriptovilág élvonalában

forrás: Prím Online, 2018. január 31. 19:21

Igazi világújdonságok mutatkoztak be a Blockchain Budapest konferencián. A magyar fejlesztők láthatóan élen járnak a blockchainalapú rendszerek létrehozásában, és nagy fantáziával aknázzák ki az új technológiában rejlő lehetőségeket. A fejlesztéseknek csak egy része irányul a pénzügyekre: van magyar blockchainfejlesztés az egészségügy és az ipar területén is. 

Világújdonságokat jelentettek be a január 30-án megrendezett Blockchain Budapest konferencián. A kriptopénz-tulajdonosok befektetésükhöz való ragaszkodását két magyar fejlesztés is kiaknázza. E valuták tulajdonosai jellemzően nem pénzként, hanem befektetésként tekintenek kriptopénzükre, azaz nem költenek belőle, hanem tartják: bíznak benne, hogy emelkedik az árfolyama. Közben persze ugyanők élvezni is szeretnék befektetésük gyümölcsét, amihez egyelőre hagyományos pénzre van szükségük. Erre a problémára ad két különböző választ két magyar fejlesztés, az Income Locker és az Augmint. 

 

Az Income Locker egy olyan platform, amelyen a hitelt fölvenni szándékozók kitöltik a hiteligénylő lapot, a hitelezők pedig kiválasztanak egy pénztárcájuknak és lejárati elképzelésüknek megfelelő kérelmet. Ha a felek megállapodnak, a hitel fölvevője a hitel összegénél nagyobb értékű kriptopénzfedezetet helyez el a rendszerben, ami innentől folyamatosan figyeli a fedezet értékét. Ha az megközelíti a hitelösszeget, a hitelezőnek ki kell egészítenie a fedezetet, ellenkező esetben a rendszer értékesíti kriptodevizáját, és kifizeti a hitelezőt. Mivel a kriptopénz-tulajdonosok rendületlenül bíznak befektetésük értékének emelkedésében, feltehető, hogy a piacon a megszokottnál valamivel nagyobb kamatot hajlandók fizetni az egyszerű és gyors hitelért.

 

Ugyancsak magyar fejlesztésként, bár nem üzleti vállalkozásként indult az Augmint, ami nem kevesebbet ígér, mint hogy létrehozza az első stabil árfolyamú kriptovalutát. A rendszer lényege, hogy az augmint árfolyama létező devizákhoz van kötve: egy augmint-euró (a-euró) egy eurót ér, egy augmint-dollár (a-dollár) pedig mindig egy dollárt. A rendszer nulla augminttal indul, az első augmint akkor keletkezik, amikor az első kriptopénz-tulajdonos hitelt vesz föl a rendszerben. Ez nagyjából úgy történik, mint az Income Lockeren, de van két fontos különbség: az Augmintnál a hitelt nem dollárban vagy euróban folyósítják, hanem a-euróban vagy a-dollárban. Emellett az Augmint esetében nem két magánszemély köt hitelszerződést, hanem a hitelfelvevők is a rendszertől vesznek fel hitelt, illetve a hitelezők is azt hitelezik.

 

 

Az Augmint nagyszerűsége abban áll, hogy egyesíti a klasszikus pénz és a kriptovaluták előnyös tulajdonságait. Az augmint árfolyama stabil, viszont a hagyományos pénzeknél könnyebben utalható bármikor, bárhonnan, bárkinek, és egyszerű fizetést is lehetővé tesz lényegében bárhol, hiszen értéke megegyezik a dolláréval, illetve az euróéval. Az augmint sajátossága minden más kriptovalutával szemben, hogy van fedezete, hiszen a hitelezettek a saját – legkülönbözőbb fajta – kriptovalutájukat vagy virtualizált befektetésüket töltik fel a rendszerbe fedezetként, és az mindig rendelkezésre áll. Szabó Károly, a rendszert tervező csapat vezetője a konferencián elmondta, hogy a szisztémát etherfedezettel egy éve szimulálják, és ez idő alatt az ether hatalmas árfolyam-ingadozása sem okozott problémát az augmint ökonómiai rendszerében.

 

A konferencián emellett számos érdekes magyar fejlesztés mutatkozott be. A Corion egy már létező kriptovaluta, amelyik túl van a tőkebevonás és a fejlesztés fázisán. A TE-FOOD-ot az élelmiszeripari beszállítási láncok ellenőrzésére fejlesztették ki, és már élesben használják Vietnamban a sertés-, marha- és csirkehús nyomon követésére. A megoldás meghamisíthatatlan módon követi az állatok fejlődését, takarmányozását, vágását és csomagolását születésüktől egészen addig, amíg az utolsó porció is elkel belőlük a boltban. 

 

A szintén magyar fejlesztésű Etheal is túl van az első kibocsátáson. Ez a rendszer megreformálhatja az orvos-beteg kapcsolatokat, kiterjesztheti a páciensek orvosválasztását akár az egész világra, hiszen a felhasználók itt akkor kapnak jutalmat, ha értékelik saját kezelésüket. Ilyenformán az új betegek képet alkothatnak az adott orvos és intézmény felkészültségéről, sőt fel is vehetik a kapcsolatot velük, időpontot is egyeztethetnek a szükséges beavatkozásra. 

 

A több mint 20 előadóval, 800 fős érdeklődő közönség előtt megtartott Blockchain Budapest konferencia főszervezője elmondta, hogy a szakmai összejövetel elérte célját, az előadások átfogó képet adtak a vállalkozóknak és a vállalati döntéshozóknak a „blokklánc” felhasználási területeiről. „Látható volt, hogy Magyarország alapvetően jól áll, ami a blockchainalapú megoldások fejlesztésére képes informatika csapatokat illeti; születnek is sikeres magyar termékek, viszont ezeket a rendszereket kevés magyar vállalkozás használja, holott az új technológia alkalmazása komoly versenyelőnyt biztosíthatna számukra” – mondta Szilágyi Imre, aki jelezte: ősszel újabb, immár nemzetközi blockchain-konferenciának adhat otthont Budapest.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15