A munkavállalók szívesen javítanák munka-magánélet egyensúlyukat az MI segítségével

forrás: Prím Online, 2018. december 6. 08:34

A munkavállalók úgy érzik, hogy produktivitásuk az egyre hosszabb munkaidő ellenére romlik – és készen állnak rá, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) hívják segítségül a helyzet javítására. Ugyanakkor úgy érzik, hogy a vállalati IT-háttér nem támogatja őket, nem elég biztonságos, és gyakori szolgáltatási hibáival akadályozza az eredményes munkavégzéshez szükséges információk elérését – derül ki a Fujitsu friss felméréséből.

A szakképzett dolgozók iránti kereslet erősödésével ugyanakkor napjaink munkahelyei nem tudják kielégíteni a munkaerő elvárásait. Az összes megkérdezett dolgozó közel fele (46%) kifejezetten úgy nyilatkozott, hogy jelenlegi munkahelye gyengén teljesít a fontos készségekkel rendelkező szakemberek toborzása és megtartása terén.

 

A Pierre Audoin Consultants (PAC) piackutató vállalat által a Fujitsu megbízásából készített felmérés azt vizsgálta, milyen kihívásokkal szembesülnek a fejlődő vállalatok a munkaerőpiacon. Az eredményekből kiderül, hogy nem minden cég rendelkezik megfelelő kultúrával, munkakörnyezetre vonatkozó szabályzatokkal és technológiával ahhoz, hogy biztosítsák dolgozóik hatékony munkavégzését, illetve képesek legyenek a jövőben magukhoz vonzani a tehetséges szakembereket. 

 

A dolgozók MI-támogatásra, egészségesebb munka-magánélet egyensúlyra és produktívabb munkavégzési lehetőségekre vágynak 

Miközben a munkavállalók úgy érzik, legalább olyan keményen (45%) vagy keményebben (47%) dolgoznak, mint két évvel ezelőtt, a válaszadók több mint 40%-a tényleges produktivitása stagnálásáról vagy romlásáról számol be. Talán ez az oka annak, hogy válaszadók többsége pozitív tényezőként tekint a mesterséges intelligenciára – felismerve, milyen értékes segítséget nyújthat az MI a munkahelyi produktivitás javításában. A résztvevők több mint 80%-a gondolja úgy, hogy a digitális virtuális asszisztensek vagy alkalmazkodó felhasználói élmény formájában megtapasztalt mesterséges intelligencia pozitív hatást fog gyakorolni munkájára. És nemcsak a digitális kor szülöttei állnak készen az MI alkalmazására – a pozitív hozzáállás az alapszintű és fejlettebb digitális képességekkel rendelkező munkavállalókra egyaránt jellemző. 

 

A munkaidő növekedésével a munkavállalók keresik a lehetőséget a munka és a magánélet jobb összehangolására. Ehhez hozzájárulhat a rugalmas munkaidő és munkamódszerek bevezetése, ami a megkérdezettek több mint fele (53%-a) szerint „nagyon fontos” a produktivitás növelése szempontjából. Ugyanakkor a válaszadók több mint egyharmada (35%) csupán épp megfelelőnek vagy gyengének minősítette munkaadója képességét az egészséges munka-magánélet egyensúly támogatására. Szintén fontos eredményességnövelő tényezőként említették az ösztönző és egészséges munkakörnyezetet (49%) és a megfelelő produktivitásfokozó eszközök rendelkezésre bocsátását (40%). 

 

„Az IT cégen belüli konzumerizálódásával egyre jobban elmosódik a munka és a magánélet közötti határvonal. Ha ezt felismerve az emberek érdekeit állítjuk a középpontba, és felszereljük őket a munkájuk elvégzéséhez szükséges, megfelelő eszközökkel, problémamentesebb lesz a határvonal eltűnése. Szeretnénk úgy elősegíteni a jobb eredmények elérését, hogy közben a társadalomra is nagyobb hatást gyakorlunk, és kézzelfogható értéket teremtünk ügyfeleinknek” – mutatott rá Robin Lipscomb, a Fujitsu EMEIA digitális technológiai szolgáltatásokért felelős divíziójának stratégiai vezetője.  

 

„Az eredményekből kiderül, hogy napjaink munkahelyei és munkagyakorlata sok esetben még mindig akadályozzák a munkavállalókat a maximális produktivitás elérésében. A vállalatoknak több figyelmet kell fordítaniuk az eredményesebb munkavégzésre: rendbe kell tenniük adataikat és folyamataikat, hogy dolgozóik a kívánt helyen és időben férjenek hozzá a munkájukhoz szükséges információkhoz. Megfelelő alapok és technológia birtokában szinte végtelenek a produktivitás növelésének lehetőségei, a kontextus- és helyalapú alkalmazkodó használati élmény biztosításától kezdve az intelligens segítségnyújtáson át az egyén igényei szerint tökéletesen testre szabott szolgáltatások létrehozásáig. Az ilyen megoldások segítségével könnyebb megtartani a tehetséges munkatársakat a rendkívül éles munkaerőpiaci versenyben” – nyilatkozta Nick Mayes, a PAC kutatási vezetője és vezető elemzője.

 

A Fujitsu arra számít, hogy a közeljövőben a dolgozók nagyobb hangsúlyt fektetnek majd munkájuk és magánéletük jobb összehangolására. Az MI, a gépi tanulás és a robotalapú folyamatautomatizációs technológiák szélesebb körű elterjedésével a munkavállalók elvárnak majd bizonyos alapvető automatikus folyamatokat munkáltatójuktól, például a munkahelyi beilleszkedést segítő (onboarding) és a szolgáltatáskérési folyamatok automatizálását. A tehetséges munkatársakért folytatott versenyből azok a vállalatok kerülnek ki győztesen, és azoknak sikerül magukhoz vonzaniuk és megtartaniuk a hozzáértő szakembereket, amelyek képesek megteremteni az elvárt egyensúlyt. Emberközpontú szemléletével a Fujitsu kiváló pozícióból biztosítja ügyfeleinek a modern, rugalmas és személyre szabott munkahely kialakításához szükséges szolgáltatásokat, ökoszisztémákat és technológiákat.

 

________

A felmérést 2018. szeptember-október folyamán készítette a PAC a következő országok, illetve térségek kis- és középvállalatainak munkavállalói körében: Belgium, Franciaország, Németország, Skandinávia, Spanyolország, Egyesült Királyság és Írország. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15