Magyar Bálint (SZDSZ) közleménye az internetszabályozás jövőjéről

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 3. 10:08
A kormány szeptemberben tervezi benyújtani "Az információs társadalmi szolgáltatásokról és az elektronikus kereskedelemről" szóló törvényjavaslatot a parlamentnek. Az SZDSZ szerint a törvényjavaslat veszélyezteti a magyarországi internet fejlődését, Afganisztánhoz és Szingapúrhoz hasonlóan a kormány fennhatósága alá vonja az internetet.”- fogalmaz az alábbi közlemény, melynek kiadására az Országos Sajtószolgálatot kérték fel.
A tervezetben ismételt, ezúttal a korábbi Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió elnök asszony által felvetettnél határozottabb kísérlet történik arra, hogy a kormány erőszakosan szabályozza az internetet. Az elektronikus kereskedelem szabályozásának kérdése mögé bújtatott javaslatban a kormány jövőben rendeleti úton kívánja szabályozni az úgynevezett domain nevek kiadási gyakorlatát éppen úgy, mint az internetes tartalomszolgáltatás egészét.

A törvényjavaslat messze túlterjeszkedik az elektronikus kereskedelem tárgykörén és például betiltaná az interneten működő egyházakat és pártokat. A szólásszabadsággal, a közösségi véleménynyilvánítással kapcsolatos rendeleti szabályozás a három T (tiltás, tűrés, támogatás) rendszerét eleveníti fel. De lehetne a kialakítandó rendszert a három O (Orbán, ORTT, Orwell) rendszerének is hívni. Hiszen az állampolgárok közti kommunikáció korlátozására tett kísérleteket kiegészíti a "kukkoló kormány" kísérlete az állampolgárok megfigyelésére az iskolákban és munkahelyeken.

Az internetes szakma képviselői többször kifejezték, hogy nincs szükség általános internetszabályozásra, a nemzetközi gyakorlat szerint működő önszabályozás, valamint a hatályos törvények megfelelő védelmet nyújtanak az állampolgároknak és védik az internet mint szabad beszéd területét is. A törvényjavaslat veszélyezteti a magyarországi internet fejlődését, Afganisztánhoz és Szingapúrhoz hasonlóan a kormány fennhatósága alá vonja az internetet.

Az SZDSZ támogatja a nemzetközi szokások szerinti önszabályozás gyakorlatát, valamint azt, hogy az internetet alapvetően saját közössége igazgassa. Támogatjuk azt is, hogy a jelen törvénytervezettel szemben az Európai Parlament által elfogadott valamennyi irányelvet maradéktalanul ültesse át a kormány a magyar jogrendbe, valamint az internetet hagyja meg azoknak, akik használják és értenek hozzá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36