Angela Merkel elmagyarázta a digitális Európa jövőképét

forrás: Prím Online, 2019. február 20. 13:58

Angela Merkel német kancellár a nagysebességű Internet-infrastruktúra gyors, ugyanakkor reális ütemű bővítése mellett szólalt fel a Vodafone Institute által szervezett „Digitising Europe” (Digitalizálni Európát) című csúcstalálkozón.

A német kancellár így nyilatkozott: „Amikor az 5G-ről esik szó, mindenki azt hangoztatja – különösen a parlamentben –, milyen jó alkalom ez arra, hogy mindenféle dolgot belefoglaljunk ebbe a folyamatba. De ennek a „mindenfélének” fizikailag is megvalósíthatónak kell lennie.” Merkel hozzátette: „Távközlés terén először mindig az ügyfélre kell gondolnunk, nem pedig a nyereségre. A magánbefektetők erejét egyensúlyba kell hoznunk az állam által nyújtott támogatással.” 

 

Fotó: Vodafone Institute

 

„Made in Europe jövője” témában a Vodafone Institute meghívására magas rangú európai politikusok vitatták meg, hogyan alakítsák a digitális változást Európában. A találkozón felszólalt Angela Merkel német kancellár, Günter Oettinger európai uniós biztos, Margarete Schramböck osztrák gazdasági miniszter, valamint nemzetközi vállalatok felsővezetői, úgymint Tom Enders (Airbus), Philippe Donnet (Generali), Alex Karp (Palantir) és Reiner Hoffmann (DGB). A csúcstalálkozón részt vettek továbbá vezető tudósok is, többek között Sami Haddadin professzor, Luciano Floridi professzor, valamint Denis Snower és Andreas Schleicher (OECD).

 

A „Digitising Europe” (Digitalizálni Európát) csúcstalálkozón Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója nyitóbeszédében elmondta: „A Vodafone elkötelezett befektetője Európa digitális jövőjének, célunk, hogy a kormányok számára elsőrangú partnerekké váljunk. Elérkezett az az idő, amikor létfontosságúvá vált a kormányzati és az üzleti szféra minden korábbinál szorosabb együttműködése. Ez teszi lehetővé Európa digitális átalakulásának felgyorsítását, amelynek nyomán virágzó digitális jövőt építhetünk az európai polgárok számára.”

 

Fotó: Vodafone Institute

 

A „Digitising Europe” csúcstalálkozó célja, hogy lehetőséget biztosítson az üzleti, a társadalmi és a politikai területen rejlő digitalizációs lehetőségek és kihívások megvitatására. Rendkívül fontos témáról van szó, különösen a közelgő európai uniós választások fényében. A vitafórumon a Vodafone Institute nemzetközi hálózatát képviselő számos neves partner is részt vett, többek között a United Europe e.V., az Európai Ifjúsági Fórum, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, valamint – hivatalos médiapartnerként – a Deutsche Welle. 

 

A „Technológiai szakadék” c. kutatás

A csúcstalálkozó részeként jelent meg a Vodafone Institute kutatásának harmadik, „A technológiai szakadék” (The Tech Divide) című része. A tanulmány legfőbb megállapításai szerint az európaiak csak korlátozottan hisznek saját kormányuk azon képességében, hogy saját országukban elő tudják mozdítani a digitalizációt.

 

A tanulmány főbb megállapításai:

  • A megkérdezett európaiak 40%-a gondolja, hogy saját kormánya szeretne tovább fejlődni digitalizáció terén, de csak 34%-uk véli úgy, hogy kormányuk a célok eléréséhez szükséges megfelelő kompetenciákkal is rendelkezik.
  • Az állampolgárok együttműködésre számítanak az állam és az ipar között, valamint befektetésekre az oktatás, az infrastruktúra, és a kis- és középvállalkozói szektor területén.
  • A megkérdezettek több mint fele nyilatkozta, hogy a digitalizációs folyamat nyomán a hatalom néhány globális IT cég kezében fog összpontosulni.

 

A részletes eredmények az alábbi linken érhetők el: www.vodafone-institut.de 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15