Közel félszáz szakképzési centrumban segíti az oktatást 3D nyomtató

forrás: Prím Online, 2019. október 18. 17:06

A hazai szakképzés alapját jelentő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó 44 db szakképzési centrumnak, egy hazai és EU-s forrást egyaránt tartalmazó pályázati projektnek köszönhetően lehetősége van egy úgynevezett Digitális Közösségi Alkotólabor létesítésére, ahol a tanulók megismerhetik számos digitális tárgyalkotási technológia alapjait. Ezek között szerepel a 3D tervezés és nyomtatás is, és örömteli, hogy a centrumok jelentős része, a világszínvonalú, teljes egészében magyar mérnökök által fejlesztett CraftBot 3D nyomtatókat választotta. 

Az úgynevezett digitális közösségi alkotó (DKA) laborok jelentős részében a CraftBot készülékei képviselik a jövő technológiájának is tartott 3D nyomtatást. Az eljárás a gyártóipar dinamikusan fejlődő ága, mára a modern ipar (Ipar 4.0) megkerülhetetlen része. A termékfejlesztésben, a prototípusok kialakítása során, a kis szériás gyártásban a legnagyobb ipari vállalatok alkalmazzák.

 

Mákos Csaba, CraftUnique Kft. ügyvezető igazgató
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára
Fazekas Csaba, CraftUnique Kft. ügyvezető igazgató 

 

Ezzel párhuzamosan az oktatásban is egyre jelentősebb szerepe van a 3D nyomtatásnak: a közoktatástól kezdve, a szakképzésen át a felsőoktatásig egyre inkább terjed, az oktatás digitalizálásának kihagyhatatlan összetevője (a mikroelektronikával, robotikával, programozással együtt). Ezért is fontos, hogy a diákok már a szakképzési centrumokban megismerkedjenek vele.

 

A CraftBot jelenlétét erősíti a hazai képzési rendszerben, hogy stratégiai partnerük, a Makerspace.hu (Alkotó Magyarország Nonprofit Kft.) a pedagógusok és oktatók számára elérhető akkreditált képzésekkel is támogatja a DKA-k fejlődését és a képzési anyagok előállításához illetve magához a képzéshez ők is a CraftUnique által biztosított CraftBot 3D nyomtatókat és a Craftware tárgyelőkészítő szoftvert alkalmazzák. Az említett akkreditált képzésen az elmúlt egy évben közel 200 fő oktató vett részt és sajátította el a legújabb tárgyalkotási technológiák alapjait. A CraftUnique Kft. partnere az oktatásban a Makerspace.hu Központi Digitális Közösségi Alkotóműhely.  

 

 

A magyar mérnökök találékonyságát, világszerte elismert tudását igazolja, hogy ebben a szegmensben egy hazai vállalkozás a globális piac vezető szereplői között van. A kezdeményezés egy garázsműhelyből, start-upként, közösségi finanszírozással indult el 2013-ban. A manufaktúrás jellegű, kézi összeszerelés, illetve megmunkálás ma már egy 450m2-es csepeli gyártóegységben zajlik. A 100%-ban magyar tulajdonban lévő CraftUnique Kft. mára több mint 10.000 darab 3D nyomtatót gyártott. A cég termékeit 85%-ban külföldi piacokon értékesíti, elsősorban Észak-Amerikában és az Európai Unió területén. 

 

„Iparági elemzők a 3D nyomtatásban a következő években is dinamikus, évről évre 30% és 50% közötti növekedést várnak. A legújabb gépekkel szemben elvárás, hogy kompatibilisek legyenek az Ipar 4.0-nak nevezett megoldásokkal, és integráljanak olyan funkciókat, amiket az ún. okosotthonok vagy éppen az IoT, Internet of Things alkalmazásokból már ismerünk. Ezért is lépünk piacra most legújabb fejlesztésünkkel, a CraftBot Flow 3D nyomtató családdal” – mondta Fazekas Csaba, a CraftUnique Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A cég fejlesztői csapata a kezdeti néggyel szemben ma már 15 főt számlál, amit 2021-ig szeretnének megduplázni.  

 

 

A garázscégtől a világpiacig 5 év alatt

A CraftUnique Kft. csak néhány éve alakult, de a magyar fejlesztésű és gyártású 3D nyomtató, a CraftBot Plus már több nemzetközi díjat is nyert, és közel 25 országban vannak viszonteladóik világszerte. 

 

A cég küldetése olyan 3D nyomtatók és 3D ökoszisztéma alkotása, amelyekkel a CraftBot felhasználók a piacon elérhető legegyszerűbb, legpontosabb és leggyorsabb felhasználói élményt kapják, elérhető áron. 

 

A maximális felhasználói élmény legfőbb és nélkülözhetetlen alappillére, hogy a CraftUnique a világpiacon azon kevés gyártók egyike, aki teljes ökoszisztémát (nyomtató, software, nyomtatószál, tananyag, terméktámogatás) kínál vásárlónak, ami minden célcsoport számára kézzelfogható, hozzáadott előnyöket jelent.

 

A CraftBot gépeket jellemző stabilitást, megbízhatóságot a magyar gyártó tovább erősíti azzal, hogy a piacon egyedülálló módon, a jövőben az összes új termékéhez 5 év gyártói garanciát kínál.

 

Novemberben érkezik az új termékcsalád, a Flow Generation névre keresztelt teljesen megújult, a legújabb trendeknek megfelelő, ipar 4.0 képes, iOT megoldásokkal is felszerelt, négy nyomtatóból álló új termékcsalád.

 

Valamint a védjegynek is számító CraftBot Plus 3D nyomtató megújított változata is elindul világhódító útjára. 

 

A dinamikusan fejlődő innovatív vállalat távlati céljai is ambiciózusak, mert középtávú tervük, hogy a globális FDM 3D nyomtatási piac meghatározó szereplőjévé váljanak 3 éven belül, illetve az észak amerikai és európai piacokon az edukációs szegmensben bekerüljenek a TOP5 szereplő közé.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15