Energiahatékonyabbá vált az üveggyártás

forrás: Prím Online, 2023. január 21. 17:11

Évente 3,8 milliárd üvegterméket gyárt az osztrák Stoelzle Glass Group. Míg korábban csupán a vállalat költségeinek 10 százalékát tették ki az energetikai kiadások, addig ez az arány 30 százalékra nőtt, így nem volt kérdéses, hogy hatékonyabbá tegyék a termelésüket.

A több mint 200 éves múltra visszatekintő üveggyár további céljai között szerepel, hogy jelenlegi szén-dioxid-kibocsátását 50, energiafelhasználását pedig 20 százalékkal csökkentse 2030-ig. A vállalat az energiahatékonyság fokozásához és az emisszió leszorításához és a Siemensben találta meg a megfelelő ipari partnerét.

 

Felismerés, optimalizálás, fenntartás

 

A nagy energiaigényű üveggyárban hamar felismerték, hogy a céljaik eléréséhez a teljes rendszer optimalizálására lesz szükség, és olyan megoldást kerestek, amely egyszerre biztosít lehetőséget a felügyeletre és az ideális működési lehetőségek feltárására. Bár a Stoelzle-csoport üzemeiben már korábban is voltak mérőhelyek, ezek szórványosan helyezkedtek el a gyárterületen és nem volt közöttük semmiféle összeköttetés, emiatt az eredmények elemzéséhez további adatösszesítő munkára volt szükség. Problémát jelentett továbbá, hogy nem határoztak meg olyan egységes mutatószámokat (KPI-okat) sem, amelyek mentén mérni lehetett volna a gyártás teljesítményét, valamint a kibocsátási paraméterekkel kapcsolatos célokat.

 

 

Így 2020 elején, amikor a Stoelzle Glass először kereste fel a Siemens szakértőit, gyakorlatilag tiszta lappal vágtak bele a projektbe. A Siemens már a KPI-ok meghatározásában is gyakorlati támogatást nyújtott, az áttörést pedig a Simatic Energy Manager PRO rendszer kiépítése jelentette. Ez lehetőséget biztosított arra, hogy a termelési folyamatok minden szinten átláthatóvá váljanak, a kibocsátás-csökkentés lehetőségeit pedig a mérési eredmények alapján azonosítsák.

 

A hatékonyságfokozás mellett az Európai Uniós jogszabályoknak való megfelelés miatt is valódi, megbízható adatokra volt szükség. A Siemens Simatic EnMPRO energiagazdálkodási rendszere azért is alkalmas a feladatra, mert a gyártósoroktól kezdve az üzemegységeken át a teljes cégcsoport minden gyárának adatait képes együtt kezelni. Ennek köszönhetően vállalatszintű energiamérlegeket tudnak készíteni, amely segít rávilágítani arra, hogy hol, milyen mértékű beavatkozásokra van még szükség.

 

Kibocsátás-csökkentés egy tisztább jövőért

 

Amellett, hogy a rendszer bevezetésével átláthatóvá vált az energiafelhasználás, a SiGREEN alkalmazás segít meghatározni a gyártott termékek valódi karbonlábnyomát. Így részletes kibocsátási jegyzőkönyvek készíthetők, amik alapján további fejlesztési irányokat határozhatnak meg akár a teljes cégcsoportra nézve.

 

Eredmények

 

Elsőként 2021-ben a köflachi telephelyen vezették be az energetikai rendszereket, amely 70 új gáz-, villamosenergia-, sűrített levegő- és vízmérési ponttal bővült, és amelybe 1800 adatpontot integráltak a folyamat- és termelési rendszerekből. Már az első lépések is jól látható eredményeket hoztak: a kommunális vízfelhasználás 50, a földgázhasználat pedig 20 százalékkal csökkent az üzemben a méréseknek és a beavatkozás lehetőségének köszönhetően. A tapasztalatokra alapozva 2022 végére már mindegyik európai Stoelzle Glass üzemet ellátták a szükséges mérőpontokkal és kapcsolati hálózattal, 2023-ban pedig az amerikai gyáregység felszerelését tervezik, hogy megvalósuljon a globális átállás egy zöldebb és hatékonyabb gyártásra.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38