Dübörög a munkaerő-kölcsönzés piaca

forrás: Prím Online, 2023. február 16. 16:56

A változékony gazdasági környezet ellenére rekord eredménnyel zárta az évet a Work Force HR szolgáltató, 16,5 milliárd nettó árbevételt nyugtázott 2022 végére. Továbbra is a munkaerő-kölcsönzés volt a legeredményesebb üzletág, a gyártás-termelés pedig az elsőszámú szektor a cég ügyfélportfóliójában. A belföldi munkaerő toborzása egyre nehezebbé válik, azonban a minősített munkaerő-kölcsönző státusz megszerzésével új kapuk nyíltak meg a külföldi toborzás területén. 

A tavalyi év során számos váratlan külső tényező befolyásolta a mikro- és makrogazdasági folyamatokat, így a Work Force HR szolgáltatónak is folyamatosan új kihívásokkal kellett szembenéznie. Az orosz-ukrán háború nagy mértékben érintette a céget a külföldi toborzásuk és a már itt lévő ukrán munkavállalókon keresztül, amit az ellátási láncok problémái, az infláció és a jegybanki kamatemelések csak tetéztek. „Számos külső körülmény, ami korábban adott volt 2022-ben megkérdőjeleződött. Megannyi nem várt probléma igényelt megoldást, így jelentősen módosítanunk kellett stratégiánkon” – mondta Czellecz Zoltán, a Work Force cégvezetője. 

 

A nehéz körülmények ellenére azonban a vállalatnak sikerült rekord eredménnyel zárnia a tavalyi évet, 16,5 milliárd forintos árbevétellel 65 százalékos növekedést produkált az egy évvel korábbi 10 milliárd forintos árbevételhez képest. Továbbra is a munkaerő-kölcsönzés volt a legeredményesebb üzletág, az ügyfélportfólióban pedig a 2021-es évhez hasonlóan 2022-ben is a gyártás-termelés bizonyult a legerősebb szektornak, ezen belül is a feldolgozóiparban tapasztalta a legnagyobb munkaerőigényt a cég. A gyártósori operátor pozíciók voltak a legnépszerűbb fizikai munkakörök, míg a szellemi kölcsönzésben az ügyfélszolgálati munkák vonzották a legtöbb jelentkezőt. Emellett erősödött a szolgáltatói szektor jelenléte vevőkörükben, a teljes árbevétel több mint 10 százalékát adták a pénzügyi és a közüzemi szolgáltatók. 

 

work-force.hu

 

A minősített munkaerő-kölcsönzői státusz elnyerése új kapukat nyitott meg a cég életében, ugyanis ennek segítségével egy egyszerűsített és gyorsított eljárás keretein belül tudnak harmadik országbeli munkaerőt kölcsönözni hazai ügyfeleik számára. Tavaly májusban érkeztek az első Fülöp-szigeteki munkavállalók, majd az év második felében indonéz munkavállalókkal kiegészülve látványos növekedésnek indult a külföldi toborzás, így a hazai cégeknél 2022-ben több mint 300 harmadik országbeli munkavállaló helyezkedett el a Work Force-on keresztül. „Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak, partnereink elégedettek a külföldi dolgozók munkájával és hozzáállásával. A Magyarországra érkező harmadik országbeli munkavállalók szintén jól érzik magukat ügyfeleinknél, ami abban is megmutatkozik, hogy máig nem tapasztaltunk fluktuációt a körükben” – nyilatkozta Czellecz Zoltán. 

 

A tavalyi év rendhagyó volt a juttatásokat illetően is, hiszen számos munkaadó próbálta kompenzálni az inflációt és szinten tartani a bérek vásárlóértékét. A korábbi években megszokotthoz képest több alkalommal volt béremelés, sokan a HR szolgáltató partnerei közül 2-3 körben is növelték a fizetéseket 2022-ben. Ezen kívül megjelentek az olyan egyszeri juttatások, mint a rezsitámogatás, amik bérkiegészítésként vagy egy egyszeri elemként segítették a munkavállalókat. A Work Force tapasztalatai szerint nagyságrendileg 15 százalék volt a béremelések átlagos mértéke a tavalyi évben, viszont arra is volt példa, hogy 25 százalékkal növelték meg a dolgozók fizetését azért, hogy az inflációt ne saját veszteségükként éljék meg a munkavállalók. 

 

A céghez tartozó Job Force Iskolaszövetkezet is eredményesen zárta az évet, hiszen közel 614 millió forintos árbevételt nyugtázott. A kereskedelemben működő cégek foglalkoztatták a legtöbb diákmunkást tavaly, emellett a nyári időszakban az idegenforgalom és a vendéglátás is nagy igényt tartott a fiatalokra. Népszerű pozíciók voltak az árufeltöltő és kasszás munkakörök, továbbá a gyakornoki programokra is egyre több olyan diák pályázik, akik szakmai fejlődésre vágynak.

 

„Optimisták vagyunk 2023-at illetően. A tavalyinál is több ügyfelet szolgálunk ki, még több országból, például Kirgizisztánból kölcsönzünk majd munkaerőt, fejlesztjük szolgáltatásainkat, valamint tovább digitalizáljuk az operációnkat ebben az évben. Új kirendeltségeket tervezünk nyitni idén, ezzel párhuzamosan pedig 25%-kal bővítjük a belső csapatunk létszámát. A tovább nehezedő belföldi munkaerő toborzás miatt változatlanul keressük az innovatív megoldásokat, valamint erősítjük a belső tudás-megosztást. Fontos kiemelni, hogy 2022-ben jelentősen erősítettük a szellemi munkaerő-közvetítési kompetenciánkat is, így a gyakornokitól egészen a felsővezetői pozíciókig tudjuk eredményesen bővíteni ügyfeleink létszámát” – nyilatkozta Czellecz Zoltán, a Work Force HR szolgáltató cégvezetője. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15