Barátságban élni a mobileszközök online világával, avagy Mobil a családom?

forrás: Prím Online, 2023. június 10. 14:09

Mobil a családom? címmel országos kampányt indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A programban az NMHH egyszerű tanácsokkal segíti a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

A program gyakorlatias és játékos ötletekkel szólítja meg a szülőket és a gyermekeket: például tartsunk rendszeresen mobileszközmentes családidőt, alkossuk meg közösen a mobileszközök használatának házirendjét és beszélgetéseinkből ne hagyjuk ki az online térben szerzett élményeinket sem. A tanácsok az NMHH nmhh.hu/mobilacsaladom honlapon jelennek meg.

 

A programot az NMHH június 9-én a Thália Színházban mutatta be. A kampánynyitó rendezvényen Dr. Koltay András, az NMHH elnöke az online gyermekvédelem fontosságát hangsúlyozta a hatóság munkájában. „A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál egyre többet foglalkozunk az online világ gyermekeinkre, médiafogyasztásunkra, tanulásra, viselkedésünkre, vagyis az életünkre és kultúránkra gyakorolt hatásaival. Látjuk, hogy a szabályozói szerepkörön túl is tennünk kell a gyermekvédelemért, kiváltképp a digitális tér szolgáltatásaival kapcsolatban. Ezért indítjuk el a mai napon Mobil a családom? címmel a családoknak szóló nyári kampányunkat” – mondta nyitóbeszédében az elnök.

 

Az NMHH a Momentán Társulat közreműködésével, egy rendhagyó „családi színpadi játék” keretében mutatta be a programot. A színpadon az improvizatív színház eszközeivel elevenedtek meg azok a mindennapos családi élethelyzetek, amelyek a túlzott mobilhasználat, a videojátékfüggőség vagy a gyermekeket érő online zaklatások problémáival szembesítenek. A színházi jeleneteket az NMHH gyermekvédelmi szakértői kommentálták, majd egy-egy „újrajátszás” keretében a művészek előadták a helyes, követendő gyakorlatot is.

 

 

A tanév végével az iskoláskorú gyermekek a szokásosnál is kitettebbek a digitális eszközeiknek. A Mobil a családom? kampány ezért 2023 nyarán hétről hétre újabb tanácsokkal segíti a családokat például a digitális otthon házirendjének kialakításában, digitális környezetünk ápolásában. Arra biztatnak, hogy tudatosabban éljünk jogainkkal az online térben, ne engedjük, hogy a mobilalkalmazások uralják a családi életet. Bátorítanak, hogy bízzunk egymásban, vigyázzunk egymásra és mutassunk jó példát otthon is. A program végére megtanulhatjuk, hogyan tudja a család naponta legalább egy órára, hetente egy napra, évente egy hétre kikapcsolni a mobileszközöket a családi életből.

 

A hatóság első három, már most elérhető tanácsa a gyermekek digitális biztonságáért a következő:

 

  •     Figyeljünk szeretteinkre!

    Felelősek vagyunk egymásért! Ha együtt a család, üljük körül az asztalt, és beszélgessünk! Keressük egymás tekintetét, és figyeljünk egymásra! A mobileszközök várhatnak.

  •     Bízzunk egymásban!

    Beszélgessünk az online térben szerzett jó és rossz élményeinkről. Próbáljuk megérteni egymás digitális életét. Osszuk meg tapasztalatainkat gyermekeinkkel!

  •     Játsszon együtt a család!

    Ha egy családtag vonzódik a videójátékokhoz, próbáljuk ki együtt a játékot! Alkossunk néhány közös szabályt a videójátékok használatára, és tartsuk is be azokat!

 

Az NMHH célja, hogy a tanácsai nyomán elinduló beszélgetések ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének és médiatudatosságának fontosságára az iskoláktól az online médián át a családi ebédlőkig.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50