Binance: a kriptoiparág egészségesen fejlődött az elmúlt fél évben

forrás: Prím Online, 2023. július 24. 15:54

A hagyományos pénzügyi szektort és gazdaságot jellemző turbulenciák ellenére a kriptoszektor a várakozásokat felülmúlóan növekedett 2023 első félévében: az iparág teljes piaci kapitalizációja 30%-kal emelkedett ebben az időszakban. A Binance szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a bővülés 2023 második felében és 2024-ben is folytatódjon.

A világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, a Binance közzétette legújabb, 2023 első félévét összegző kriptopiaci jelentését. A 120 oldalas tanulmány szerint a szektor a vártnál sokkal jobban teljesített az elmúlt időszakban, jó alapot teremtve a következő félévben és 2024-ben a további növekedés számára. 

 

A teljes piaci kapitalizáció éves szinten 30%-kal emelkedett, és június 30-án elérte az 1,17 billió dollárt. A továbbra is domináns szerepű Bitcoin 2021 áprilisa óta nem volt ennyire értékes, miközben három éve nem látott mértékben szakadt el a hagyományos pénzügyi piacok folyamataitól. Annak ellenére, hogy a stablecoin-ok (egy másik eszközhöz, például fiat valutához vagy nemesfémhez kötött kriptoeszközök) globális piaca 7%-ot veszített értékéből, a Tether (USDT), az egyik legnépszerűbb stablecoin éves szinten 26%-kal növelte piaci részesedését. Mindeközben a Liquid staking lett a legnagyobb DeFi szegmens. Ez utóbbi egy olyan szoftvermegoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az adott befektetés igazolására szolgáló hálózaton, például az Ethereumban jussanak hozzá a lekötött érméik vagy tokenjeik után fizetett jutalmakhoz – egy adott protokoll által programozott likvid befektetési token (LST) segítségével. 

 

A jelentés részletesen áttekinti az iparág legfontosabb termékeit és szegmenseit, továbbá a gaming, a metaverse, a befektetések és az intézmények kriptovaluta-állományának aktuális helyzetét, illetve az új kriptopiaci innovációkat minden lényeges termékkategóriában. 

 

A jelentés olyan adatokat is megad, amelyek nem válnak azonnal láthatóvá a napi szinten kereskedők előtt, ugyanakkor az ezekben tettenérhető növekedés pozitív üzenettel bírhat a számukra. Például, a Bitcoin kereskedelmi volumene éves szinten 185%-kal nőtt, a hálózaton belüli tranzakciók száma 58%-os, a TX díjaké pedig 143%-os emelkedést mutatott. A hálózat egyre intenzívebb használatát sok elemző az idén januárban elindított Ordinals protokollnak tulajdonítja, amely a Bitcoin hálózatán belül is lehetővé teszi NFT-k létrehozását és az azokkal történő kereskedést.

 

 

Fontos adatnak tekinthető az is, hogy a hashelés – amely korábban a Bitcoin blokklánc alapját képezte – ugyancsak 40%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel egyidőben a bányászás erőforrásigénye is jelentősen megnőtt: a hálózat hashrátája 43%-kal nőtt.  

 

A Binance féléves jelentése erősen támaszkodik a blokkláncon belül végrehajtott tranzakciók elemzésére, ugyanakkor más forrásokat, például az általános piaci hangulatot leíró adatokat is felhasznál. Így például a Bitcoin Fear & Greed Indexét is közli, amely január óta megkétszereződött, vagyis a kereskedők egyre magabiztosabbak. 

 

A jelentésben elemzett legfontosabb blokkláncok (layer 1s) közül a Solana könyvelhette el a piacon a legnagyobb bővülést az év első felében. A BNB Chain az eddigi legjobb éven belüli teljesítményét tudhatja maga mögött: a napi tranzakciók száma 113%-kal emelkedett, szemben az Ethereummal, amelynél ez az érték 48% volt. Az aktív címek estében is ugyanez a helyzet: az egyik oldalon (BNB) 118, a másikon (Ethereum) 63%-os a bővülés. Az Avalanche előrehaladása az aktív alhálózatokon, és a Cosmos új, megosztott biztonságot kínáló modellje szintén figyelemre méltó fejlemény. 

 

A féléves jelentés szerint az elmúlt időszak legkiemekedőbb újdonsága a liquid staking növekedése és az LSTfi (a liquid staking tokenek és a DeFi összevonása) előtérbe kerülése voltak. Ez utóbbi teljes zárolt értéke rendkívül dinamikusan, 460%-os ütemben nőtt április óta. A dokumentum részletesen kitér a másodlagos protokollokat használó kriptoeszközökre is: zkEVM bővülésére és a Polygon küszöbön álló átalakítására Polygon 2.0-vá. A feltörekvő szektorokról is részletes elemzést közöl a tanulmány, így például az L3 rétegről is: azokról az applikáció-specifikus láncokról, amelyek összekötik a meglévő másodlagos (layer-2) protokollokat. 

 

A vezető stablecoin-ok piaci folyamatainak elemzése mellett a jelentés a piaci részesedéssel rendelkező, feltörekvő versenytársakat is górcső alá veszi. Ilyenek például az USDD, a crvUSD, a GHO és a LUSD. Ez utóbbi piaci kapitalizációja 54%-kal emelkedett éves szinten. 

 

A Binance által elemzett szinte összes szegmensben meggyőző növekedést mutatott a kriptoiparág  az elmúlt félévben. A decentralizált piacon (DeFi) az előző év azonos időszakához viszonyítva 43 százalékkal több felhasználó tevékenykedik, és az NFT-k mennyisége is nőtt 2022 második félévéhez képest, annak ellenére, hogy az alapárak jelentősen estek. A jelentés szerint a 10 legnagyobb pénzügyi alap összességében 3,6 milliárd dollárt gyűjtött össze 2023 első félévében. Ez nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy az intézményi befektetők körében folyamatosan növekszik a kriptoeszközök elfogadottsága. Ugyanezt jelzi a CBDC-t elindító országok számának növekedése, a vállalati blokklánc projektek és valós eszközök (pl. arany, ingatlan) tokenizálásának megjelenése a láncon.

 

A jelentés összegzésképpen megállapítja: “A piac jelentős része profitált a „Bitcoin ETF” időszakból, a piac újra lendületbe került, amit a Bitcoin új csúcsa tisztán jelez. Ezek a folyamatok növelték a befektetők bizalmát a kriptoeszközök iránt. A második félév újabb innovációkat fog hozni, a kriptoeszközök még szélesebb körben válnak elfogadottá, vagyis az iparág előtt bíztató jövő áll.”

 

Kyrylo Khomiakov, a Binance kelet-közép-európai régióért felelős vezetője a jelentés kapcsán elmondta: "A kriptokereskedelem annak ellenére virágzik, hogy a globális gazdaság jelentős átalakuláson megy keresztül. Vagyis a kriptoszektor figyelemreméltó ellenállóképességről tett tanúbizonyságot. Egyre többen használnak kriptoeszközöket, a stablecoin-ok és a blokklánc-technológiák egyre elterjedtettebbé válnak. Ezek olyan fejlemények, amelyek – az intézményi befektetők növekvő részvétele mellett – szilárd alapot nyújtanak az iparágnövekedéséhez, és ahhoz, hogy a jövőben még szélesebb kör kezdjen el kriptovalutákat használni."

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50