Energiahatékony megoldásokkal bővítette kapacitását a Lila Paper

forrás: Prím Online, 2023. július 31. 16:16

A törökországi székhelyű Lila Paper a negyedik gyártósorának zavartalan működése érdekében úgy döntött, hogy az Eaton teljes termékportfólióját beveti. A korábbi megoldáshoz képest jelentős javulást, többek között 90 százalékkal kevesebb állásidőt és jelentősen alacsonyabb energiafogyasztást hozott az intelligens energiagazdálkodási vállalat által javasolt kompakt és hatékony motorvezérlési megoldás.

A Lila Paper 2007 óta működő, Isztambultól nyugatra fekvő gyártóüzeme dinamikusan bővül. Az egyre növekvő keresletre válaszul a vállalat elhatározta, hogy egy negyedik gyártósorral bővíti üzemének kapacitását. Így mostantól évi 280 000 tonna higiéniai papírtermék előállítására képesek, amellyel Európa második legnagyobb ilyen létesítményévé válnak. A korlátozottan rendelkezésre álló hely és a projekt nagy léptéke miatt a vezérlő- és energiagazdálkodási rendszernek egyszerre kellett kompaktnak és gazdaságosnak lennie, nem utolsósorban azért, hogy további hatékonyságnövekedést és energiamegtakarítást tudjanak elérni. A gyártósoron IE4 motorok működnek, ezekhez az Eaton egy hasonlóan hatékony, frekvenciaváltós vezérlőrendszert hozott létre.

 

 

Átfogó, integrált rendszer

 

Az Eaton 48 független szekrényből és 98 kihúzható egységből álló, intelligens motorvezérlő-központokat (MCC), valamint 19 áramelosztó szekrényt szállított. Mivel az egységek kivehetők, az egyes alkatrészek gyorsan pótolhatók vagy cserélhetők, ezzel minimálisra csökkenthetők az üzemszünetek, és növekedik a kezelő biztonsága is. Az Eaton digitális eszközök széles skálájának integrálása lehetővé tette az Ipar 4.0 különböző funkcióinak megvalósítását, többek között az automatikus e-mail-értesítések, a távfelügyelet és -diagnosztika, valamint a prediktív karbantartás bevezetését is.

 

 

Jelentős idő- és energiamegtakarítás

 

Tekintettel a berendezés méretére, az Eaton egy moduláris vezérlőrendszert alkalmazott, amellyel sokkal gyorsabbá válik a hiba helyének azonosítása, és nincs szükség a teljes gyártósor kikapcsolására az esetleges javítások alkalmával. Ezzel sikerült leegyszerűsíteni a megoldás feltérképezésével járó munkát, amellyel további időmegtakarítást értek el. Ez a megoldás megkönnyíti a vállalat munkáját, emellett a Lila Paper most nagyobb rugalmasságot élvez a központi egységgel való jobb kommunikációnak köszönhetően. E tényezők kombinációjának köszönhetően a korábbi géphez képest 90 százalékkal, 20-ról csupán kettőre csökkent a leállások száma azonos üzemidő alatt. Az Eaton által biztosított vezérlő- és energiagazdálkodási rendszer ráadásul jelentős energiamegtakarítást is eredményezett.

 

„Összességében az Eaton termékek 9 százalékkal javították a Lila Paper energiahatékonyságát. Az új meghajtók belső algoritmusa pedig az előző gép standard meghajtóihoz képest további, átlagosan 2 és 10 százalék közötti energiahatékonyságot biztosít. Ügyfelünk pozitív visszajelzése azt mutatja, hogy megfelelő tervezéssel és a megfelelő termékek felhasználásával sikerült megvalósítani az Eaton elképzelését, ami hatalmas örömet jelent számunkra” – mondta Yılmaz Özcan, az Eaton törökországi vezetője.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50