Két ezüstérmet is szerzett a magyar csapat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 21. 11:31

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza. A CEOI-n induló magyar középiskolások néhány nap múlva az idén Szegeden megrendezett világversenyen, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) is megmérettetik magukat.

Idén Németország volt az 1994 óta minden évben megtartott Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI) rendezője: a közép-európai régió és a meghívott vendégországok diákjainak versenye augusztus 13-tól 19-ig zajlott a Berlin és Hannover között fekvő Magdeburgban.

 

A CEOI-n induló diákok fejlett algoritmikus gondolkodással megoldható feladatok megoldásában mérik össze tudásukat két versenynapon keresztül. 2023-ban Magyarország mellett Horvátország, a Cseh Köztársaság, Németország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, illetve három vendégország, Izrael, Svájc és Ukrajna részvételével zajlott a diákolimpia, amelyen a házigazda ország egy második csapatot is indított Szász-Anhalt tartományból.

 

A CEOI 2023-on elért pontszáma alapján ezüstérmet kapott Molnár István Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium, és Tarján Bernát, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja. A nemzetközi versenyen hazánkhoz méltón szerepelt és a középmezőnyben végzett Czanik Pál, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és Fülöp Máté, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja.

 

 

A magyar delegáció csapatvezetője Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke, helyettese pedig Bende Imre, az ELTE IK oktatója volt. A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

 

“A CEOI szokásosan felkészülési verseny a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára, hagyományosan a még a jövő évben is versenyző fiataloknak nyújt megmérettetést. Az eredmények biztatóak a 28-án kezdődő IOI vonatkozásában, ahol ugyanezek a diákok is részt vesznek a magyar nyolcfős diákdelegáció tagjaiként” – kommentálta az idei eredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

 

Tavaly már bizonyítottak, idén is indulnak még a világversenyen

 

Mind a négy diákolimpikon neve ismerős lehet korábbi IT tehetséggondozási versenyekről: az idei CEOI-n a magyar csapatból legtöbb pontot szerző Molnár István Ádám tavaly az Indonéziában tartott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) ezüstérmet, Czanik Pál pedig bronzérmet szerzett. 

 

A diákolimpiai szezon megkoronázása idén is az IOI lesz augusztus 28-tól szeptember 4-ig – hazánkban, Szegeden. A világversenyen mind a négy, a mostani CEOI-n is bizonyított diákolimpikon részt vesz, továbbá Máté Lőrincnek, Németh Márton Tamásnak, Németh Marcellnek és Vámosi Bendegúznak drukkolhatunk majd. 

 

2023-ban zajlik a #neumann120 emlékév is, amelynek kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50