Hamarosan kiderül, ki Magyarország legjobb kamionsofőrje

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 30. 12:55

Tizenegyedik alkalommal hirdették meg Magyarország egyedülálló kamionos versenyét, ahol az első három helyezett összdíjazása meghaladja majd a 2 millió forintot. Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” elnevezésű megmérettetés három elméleti és ügyességi fordulóból áll, melynek végén kiderül, ki hazánk legjobb kamionsofőrje. A nevezés lezárult, közel száz 30 év alatti fiatal jelezte indulási szándékát, kalandvágyuk pedig inspirációt adhat a következő generációk számára is, hogy belépjenek ebbe a dinamikus ágazatba.

A hagyományoknak megfelelően 2023-ban is országos, felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági versenysorozatot rendez a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

 

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny célja ezúttal is ugyanaz, mint az ezt megelőző tíz évben: megtalálni a szakmai és munkáltatói szempontból legjobban felkészült, járművét a legmagasabb szintű vezetéstechnikai tudással és legnagyobb biztonsággal kezelő magyar kamionsofőrt.

 

A nevezés lezárult, és az idei kiírás iránt is igen komoly érdeklődést mutattak a kamionsofőrök, ami tükrözi elkötelezettségüket és lelkesedésüket a hivatás iránt. A szervezők tájékoztatása szerint közel száz 30 év alatti kamionsofőr vesz majd részt a megmérettetésen, melyen a 31 és 40 év közöttiek is szép számmal képviseltetik magukat.

 

 

"A 40 év alattiak részaránya 70 százalék az összes nevező között, ami egyértelműen mutatja, hogy a kalandvágy és a versenyszellem erőteljesen jelen van ebben a korcsoportban. Ezen fiatalok részvétele inspiráló hatást gyakorolhat a szakközépiskolásokra és azokra, akik pályaválasztás előtt állnak, arra buzdítva őket, hogy lépjenek be ebbe a dinamikus ágazatba" – fogalmazott Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

 

Hozzátette, a versenyben résztvevők közül nem hiányoznak a megállapodott munkaerő képviselői sem, azaz a 40 év felettiek. Ez a tapasztalt generáció közel egyharmadát adja a nevezőknek. Az évtizedes rutinnal és tapasztalattal rendelkező versenyzők legyőzése valódi kihívást jelent a fiatalabb generációnak, amely a megmérettetés során bizonyíthatja rátermettségét.

 

 

Kétmillió forintnál is magasabb összdíjazás

 

Dittel Gábor rámutatott, a verseny a szakmai érdemeken túl alkalmat teremt a toborzásra is, hiszen az elmúlt években jelentkező járművezetői hiányt az ágazati szereplők évek óta jelezik a kormányzat felé.

 

"A közúti közlekedési szektorban kell a fiatal munkaerő, akik az utánpótlást biztosítják. Erre is remek lehetőséget biztosít a verseny, mely évről évre várt, izgalmas esemény a kamionsofőrök és a szakma iránt érdeklődők körében" – fogalmazta meg az ügyvezető főtitkár.

 

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny online selejtezőjét augusztus 27-én vasárnap 16 órától rendezték meg, ahol 30 elméleti kérdésre kellett válaszolni. Innen harmincan jutottak tovább az elődöntőbe. Ezt a kört szeptember 2-án és 3-án tartják Budapesten. Az országos, nyílt közlekedésbiztonsági családi nappal egybekötött döntőre – mely a „Biztonság Hete” rendezvénysorozat záróeseménye is lesz egyben – szeptember 23-án kerül majd sor Zsámbékon, a drivingcamp Hungary vezetéstechnikai tanpályán.

 

A dobogós helyezettek összdíjazása meghaladja a 2 millió forintot. A győztes nettó 1.5 millió forint pénznyereményben részesül és 500 ezer forint tárgynyereményt is átvehet. A második és harmadik helyen végző versenyzőnek pedig 300 ezer illetve 200 ezer forint értékű tárgynyeremény lesz a jutalma.

 

Képek: NiT Hungary

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: négy lépésben a planetáris szuperintelligencia felé

Az emberi gondolkodáshoz hasonlóan működő gépi intelligencia megjelenését szakértők még igen távoli lehetőségként értékelik. Ugyanakkor az MI fejlődése gyorsuló ütemben zajlik. A valódi kérdés nem az, hogy mikorra válik valósággá ‒ hiszen itt van velünk, a mindennapok része. Sokkal inkább úgy kell feltenni a kérdést, hogy milyen fázisokon keresztül alakul ki, és a végén mit hozunk ki belőle mi, emberek – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

2024. május 12. 10:26

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

A Rakuten Viber visszatér a Formula E-be

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális vezetője örömmel jelenti be, hogy az ERT Formula E csapattal kötött új partnerség révén visszatér az ABB FIA Formula E World Championshipbe.

2024. május 11. 15:36

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket a vállalat generatív mesterséges intelligenciára alapuló alkalmazása, a Copilot for Microsoft 365 támogat mind az üzleti, mind pedig az egyéni felhasználók esetében. A magyar is ezek között van.

2024. május 11. 13:43

Ilyen lesz az első, személyzet nélkül is működő magyar bolt

A tervek szerint már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon. A technológia révén a hagyományos üzletek átalakítást követően személyzet jelenléte nélkül is nyitva tarthatnak, akár 24/7-es üzemmódban. 

2024. május 11. 12:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36