Idén is a Bosch szervezte meg a nemzetközi FIRST LEGO League észak-magyarországi döntőjét

forrás: Prím Online, 2024. február 5. 14:34

Miskolcon rendezték meg a FIRST LEGO League robotépítő és programozó verseny regionális döntőjét. A február 3-i megmérettetésen a 9–16 éves fiatalokból álló csapatok különféle feladatokat végző robotokat építettek és programoztak, valamint egy őket is érintő kihívásra dolgoztak ki innovatív megoldást. 

A több mint száz országban megrendezett nemzetközi versenyen évente ötszázezer fiatal vesz részt az óvodásoktól a középiskolásokig. A korosztályokban világszerte ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, idén a természettudományok művészetben betöltött szerepét helyezték fókuszba. Az észak-magyarországi regionális döntőn 16 iskola képviseletében 16 csapatban 113 versenyző indult.

 

 

Valós kihívások megoldása játékos formában

 

A FIRST LEGO League verseny résztvevői nemcsak a robotok működésének és programozásának alapjait sajátíthatják el, hanem más készségekben, például az együttműködésben és a kommunikációban is fejlődhetnek. Játékos formában oldhatnak meg valós kihívásokat, szabadon kísérletezhetnek, úgy, hogy közben kreativitásukat és kritikus gondolkodásukat is fejlesztik. A vetélkedőn ráadásul nemcsak a feladatok teljesítését, hanem a csapatmunka minőségét és a jó szándékot is díjazza a zsűri. „A fiatalok innovatívak és tehetségesek, rendkívül nyitottak a jövő megoldásaira. A Boschnál természetesnek tartjuk, hogy támogassuk az iskolás korosztály kibontakozását, segítsünk nekik olyan készségek elsajátításában, amelyekkel felnőttként a jövő technológiáinak aktív alakítói lehetnek. Mindig megtérül az utánpótlás képzése” – mondta Fükő László, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója. A FIRST LEGO League nemcsak a kibontakozásról és a megmérettetésről szól, hiszen a versenyen elért jó eredmények a továbbtanulás során plusz pontokat is jelenthetnek.

 

 

Négy csapat jutott a döntőbe

 

A szombati versenyről a Navigátor (Észak-Magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft.), az S-Team (Földes Ferenc Gimnázium), a Szentimre (Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda), valamint szabadkártyával a KANDÓ (Kandó Kálmán Informatikai Technikum) csapat jutott be a magyarországi döntőbe, amelyet február végén rendeznek Szigetszentmiklóson. A miskolci regionális döntőt a helyszínen is követhették az érdeklődők, a szervezők számos élményprogrammal készültek, a versenyen résztvevők például barkácsolhattak, a kicsik duplózhattak, míg a nagyobbak LEGO Technicből készíthettek alkotásokat. 

 

 

Robotokkal, laptopokkal, workshoppal segítette a csapatok felkészülését a Bosch

 

A Bosch miskolci elektromos kéziszerszámgyára nemcsak a döntő megszervezését vállalta, hanem a versenyben résztvevő 11 csapatot is támogatta. Átvállalta a nevezési díjat, az induláshoz szükséges LEGO-szettek beszerzését és az utazási költséget, valamint oktatórobotokat és a programozáshoz szükséges laptopokat adott több intézménynek. A fiatalokat felkészítő tanároknak mentornapot szerveztek, a felkészítésbe a Miskolci Egyetemet is bevonták. 

 

 

A Bosch csoport egyik alapértéke a tehetséggondozás. A miskolci kéziszerszámgyár részt vesz a duális képzésben, így a miskolci szakiskolások a Bosch kéziszerszámgyárában, a közös működtetésű tanműhelyekben is tanulnak. Emellett a vállalat gyakornoki programjába is várja a fiatalokat.

 

 

A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és szerepe mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó. A négyezer munkavállalót foglalkoztató vállalat elektromos kéziszerszámok, kertigépek, valamint az ezekhez tartozó akkumulátorok, és eBike-akkumulátorok fejlesztésével, gyártásával, illetve famegmunkáló professzionális elektromos szerszámok összeszerelésével foglalkozik. A vállalat a térség egyik legmeghatározóbb foglalkoztatója, számos magyarországi kis- és középvállalkozás stratégiai partnere. A Bosch kiemelkedő, jövőt formáló innovációinak köszönhetően az itt megvalósuló projektek a régió fejlődését is segítik.

 

Képek: Bosch.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50