Megvan hazánk legsokoldalúbb informatikusa

forrás: Prím Online, 2024. február 5. 09:59

Átadták a legnagyobb hazai informatikai verseny, az Országos IT Megmérettetés díjait, hetven informatikus összesen több mint 15 millió forint elismerésben részesült. A hetedszerre megrendezett versenyen 24 kategóriában mérte össze tudását a rekordszámú, csaknem kétezerkilencszáz induló. A verseny azt is megmutatta, hogy az informatikai piacot elérte a recesszió. A korábbinál ugyanis jóval több induló járult hozzá, hogy a kategóriákat hitelesítő magyarországi vállalatok állásajánlatokkal keressék meg őket, ami azt jelzi, hogy több IT-szakember keresi a munkalehetőségeket. 

 

Az Országos IT Megmérettetésen tavaly október és december között hét héten át versenyeztek informatikusok, főként tapasztalt szeniorok, egyéniben és első alkalommal csapatokban is, hogy kategóriájukban a legjobbak legyenek. Hétről hétre, egy meghatározott idősávban kellett megoldani a különböző feladatokat. Több kategóriában is lehetett nevezni, egy versenyző átlagosan öt szakterületen indult. A részvétel ingyenes volt. 

 

Az IT Megmérettetés támogatja a versenyzők önképzését: nemcsak a helyes megoldást ismertetik a fordulók után minden kategóriában, hanem magyarázzák is, és egyéb információkat, linkeket kínálnak a szakmai fejlődéshez. 

 

 

A mesterséges intelligencia felrázza az IT-piacot 

 

A mesterséges intelligencia (MI) fejlődése és egyre általánosabbá váló használata az IT-munkaerőpiacon is jelentős változást hoz. Míg mostanáig az egy-egy területen kiemelkedő tudással rendelkező specialistákra volt igény, a szerepkörök teljes újragondolását hozhatja az MI, és a sokoldalúság fontossabbá válik. Az összefüggéseket értő, generális tudással rendelkezőkre, a rugalmasan alkalmazkodókra nagy szükség lesz. 

 

Ezt a trendet támasztják alá az Országos IT Megmérettetésen indulók is: az idei verseny legnépszerűbb kategóriái az MI-hez, a nyelvfüggetlen és front-end programozáshoz, az 5G-hez, az IT-biztonsághoz, valamint a fejlesztést és az üzemeltetést összefogó DevOps-hoz kapcsolódtak. Jellemző az informatikai trendekre, hogy az MI-kategóriában indulók száma három év alatt megháromszorozódott, hasonlóképpen az adatbányászathoz egyre jobban kapcsolódó Python-kategóriában is.  

 

„A globális recesszió, az uniós források hiánya, valamint a mesterséges intelligencia hatásaitól való félelem miatt érezhetően visszaesett az informatikusok iránti kereslet az elmúlt hónapokban. Míg eddig óriási volt a hiány IT-szakemberekből, most az is elképzelhető, hogy tíz év után lesznek munkanélküli informatikusok. A munkaerőpiaci folyamatok a versenyzők hozzáállásában is megmutatkoznak. Amíg korábban a résztvevőknek körülbelül a fele járult hozzá, hogy a kategóriáját szponzoráló cég megkeresse ajánlattal, idén a játékosok kétharmada engedélyezte ezt. Tudomásunk szerint már a verseny idején kötöttek több munkaszerződést” – mondta Pulay Gellért, a verseny főszervezője.

 

 

Hetven díjazott, 15 millió forint nyeremény

 

A péntek esti, budapesti ünnepi eredményhirdetésen mintegy hetven versenyzőt díjaztak, összesen 15 millió forint értékben. A hetedik Országos IT Megmérettetés abszolút győztesének járó Hazánk legsokoldalúbb informatikusa díjat György Péter nyerte el. A legjobb hazai IT csapat az Ukatemi Technologies Zrt. csapata lett. A legjobb női játékos díját Pataki Gréta nyerte el. Emellett díjat kapott mind a 24 kategória győztese, valamint a második és a harmadik helyezettek is. Több különdíjat is kiosztottak, például a legfiatalabb, 13 éves versenyzőnek, Értékes Simonnak, aki két kategóriában is bekerült a legjobb huszonötbe. Az „Akinek mindig igaza van” különdíjjal Kulcsár Lászlót jutalmazták. 

 

A verseny abszolút győztese az SAP Hungary felajánlásával, pihenéssel egybekötött szakmai tapasztalatszerző útra indulhat néhány napra Berlinbe. Vele tart majd az Akadálymentes weboldal kategória legjobb száz helyezettje közül kisorsolt versenyző is, ezzel is hangsúlyozva, hogy az internet mindenkié.

 

A következő Országos IT Megmérettetés októberben kezdődik, de előregisztrálni már most is lehet. A most zárult verseny feladatai és a megoldások pedig február 15-től május 31-éig ingyenes regisztráció után elérhetők bárkinek, aki tesztelni vagy fejleszteni szeretné tudását. 

 

A kategóriák, hitelesítőjük és a nyertesek a 2023–2024-es Országos IT Megmérettetésen

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50