Fotonvadász-kiképzés

Video (Varga Gábor) Video (Varga Gábor), 2001. szeptember 9. 21:53
Ha valaki huzamosabb ideig tartózkodik valamilyen látványosság közelében, az emberi lét furcsa rituáléit fedezheti fel: a családi fotók készítését. Tíz-tizenöt akció után már előre tudni, ki hova állhat, mi a legvalószínűbb megörökítendő arckifejezés, mi lesz a háttérben, és hol fog állni a fotós. A recept egyszerű: fogj egy szobrot vagy valamilyen szokatlan hátteret, állítsd elé ideges, zavarban lévő szeretteidet, örökítsd meg, hogy a kettő valaha egy helyen volt, majd rohanjatok tovább. A kép minden bizonnyal szép emlék lesz, bár kár volt ezért elutazni, hiszen erre a PhotoShop is képes lett volna.
A digitális korszak beköszöntével egyre elterjedtebbek lesznek a digicamek is, hatalmas lökést adva a meggondolatlan kattintgatások erdejének: nincs előhívási költség, a rossz képek helyben likvidálhatók, és még az áldozat is kritikus szemmel méregetheti magát, új képet igényelve, amennyiben észreveszi, hogy a valóságban másképp néz ki, mint a fürdőszobatükörben.

Habár az objektívek árát nézegetve az embernek úgy tűnik, hogy a magasabb szintű fotózás csak a multimilliomosok kiváltsága, szerencsére bőven akad hazánkban is olyan önjelölt művészfotós, aki ötleteivel s tehetségével igyekszik ellensúlyozni, hogy nem olajmágnás gyermekének született. Az egyik legfigyelemreméltóbb ilyen témájú fórum a www.fotovilag.hu címen található - az ide feltöltött képeket fotóstársaink értékelik, a legtöbb esetben igen színvonalas kritikát adva róluk.

Az ihletettebb vagy szerencsésebb, mindenesetre jó képekkel rendelkező egyén netes pályázatok sokaságából válogathat - igaz, sok helyen még mindig negatívokat akarnak az embertől, kizárva ezzel a digicameseket. Érdemes megnézni az egyik legismertebb külföldi fotós oldal, a www.steves-digicams.com "Pic of the day" rovatát, nem feltétlenül az ígéretes nyeremények, sokkal inkább a beküldött képek minősége miatt.

A gépvásárlás előtt állók is nagy segítséget találhatnak a neten - a digicam.index.hu-n akár úgy is kereshetünk a gépek között, hogy megadjuk, mit várunk el jövendőbeli masinánktól. Az oldal egyetlen szépséghibája, hogy még irányárakat sem tüntet fel sehol. A kisebb nehézségek ellenére a hálón mégiscsak minden megtalálható: a www.tar.hu-n akár papírképeket is rendelhetünk kedvenceinkből, anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk otthonról - ez különösen érdekes lehet a szerkesztőprogrammal manipulált képek esetében. S nem hagyhatjuk ki persze a hivatásos fotósokat sem: a Magyar Sajtófotó Kiállítás képei a neten is megtekinthetők, a www.sajto-foto.hu oldalon. Érdemes ellátogatni oda, még ha egyes képeknél sokkalta jobbakat is találni az amatőr szekcióban...

A nagy bőség ellenére az egyik kedvenc oldalam mégis egy személyes lap: a foto.hungary.hu címre ellátogatók ötletek és technikák erdejével találkoznak, amelyek felsegíthetik őket az üres és semmitmondó turistafotós-színvonalról.

Kulcsszavak: multimédia kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36