Képek nyomtatása közvetlenül mobiltelefonról

Milkovits Gábor, 2004. május 2. 10:05
A nagy mobilcégek, mint a Nokia, a Samsung és a Siemens, a közvetlen mobiltelefonról való képnyomtatás egységes szabványon alapuló széleskörű elterjesztését tervezik.

A három nagy a szabványosítás első lépéseként bejelentette csatlakozását a Hewlett-Packard, a Canon és az Epson által nemrégiben létrehozott "Mobil Képi és Nyomtató Konzorcium"-hoz (MIPC). A konzorcium termékei vonzerejének megnövelése érdekében olyan egységes szabvány kidolgozását tűzte ki célul, amely vezeték nélküli nyomtatási funkcióval ruházza föl a kamerás mobiltelefonokat. Néhány jelenleg forgalomban lévő mobilról, például a Nokia 6600-ásról már ma is lehetséges képek bizonyos nyomtatókon való közvetlen kinyomtatása Bluetooth vezeték nélküli alkalmazás segítségével, ám a cégek az interoperabilitás jóval több készülékre való kiterjesztését tervezik. Az MPIC az év második felére ígéri a szabvány első részleteinek a kidolgozását és megjelenését.

A lépés különösen időszerű, hiszen nemsokára sorra fognak megjelenni a piacon az 1 megapixel fölötti, a Távol-Keleten pedig néhány estben a 2 megapixeles képfelbontásra képes kamerás mobiltelefonok. Az Info Trends piackutató legújabb felmérése szerint a kamerás készülékek eladásai idén a teljes mobil-forgalmazás 25%-át fogják kitenni, az elkövetkező négy évben pedig éves szinten forgalmuk 55%-os növekedésével lehet majd számolni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50