Duna Televízió - októbertől új adások és műsorszerkezet

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 26. 07:30
Októbertől változik a Duna Televízió műsorszerkezete, valamint új közéleti vitaműsorral, kulturális híradóval jelentkezik, s a tervek szerint év végén vagy jövő év elején adása fogható lesz az Egyesült Államok területén, és Kanada déli részén is - tájékoztatta az intézményt érintő legfontosabb változásokról a tévé elnöke kedden Budapesten az újságírókat.
Pekár István, az elmúlt egyéves időszakot értékelve elmondta: a Duna TV növelte nézettségi arányát és sikerült stabilizálni a közszolgálati intézmény anyagi helyzetét is.

- Jelentős eredménynek tarjuk a nézőszám emelkedését, az erdélyi magyarok körében végzett éves reprezentatív felmérés is ezt tükrözi, a megkérdezett 1500 fő 70 százaléka elégedett a Duna Televízió új arculatával - tette hozzá.

Megjegyezte: a szórakoztató és az ifjúsági műsorok területén nem tudtak jelentős sikert elérni, így most erre kívánják a hangsúlyt helyezni. Petrovszki Zoltán programfőszerkesztő elmondta: októbertől, a Duna TV történetében először, úgy szerkesztik műsoraikat, hogy az közelebb kerüljön a nézők mindennapi életrendjéhez. Ismertetése szerint a kora esti Híradó 19 órakor kezdődik, 19.30-tól szolgáltató magazinok, 20 órától igényes játékfilmek kerülnek műsorra. Ezt követi 21.45-kor a Híradó, hétköznap 22 órától kulturális-közéleti magazinokat terveztek, illetve 22.30-tól művészfilmeket láthatnak majd a nézők.

Elhangzott: a Duna TV október 4-től heti vitaműsort indít Miért? címmel, amely közéleti kérdésekre keresi majd a választ és azok hátterét kutatja. Szó esett arról is, hogy újraindul az Összkép című kulturális híradó, heti rendszerességgel, 25 percben.

A tájékoztatón kitértek arra is, hogy ez év karácsonyára tervezték a Duna Televízió amerikai sugárzásának megkezdését, de egyelőre az indításhoz szükséges, a költségvetésben előirányzott 800 millió forint még nem érkezett meg az ÁPV Rt-től, így nagy valószínűséggel csúszik az adás megindítása. Az interkontinentális jeltovábbítást egyébként műholdkapcsolattal oldják majd meg, és így várhatóan az Egyesült Államok egész területét, valamint Kanada déli részét is le fogják fedni. Az amerikai nézőközönség, illetve a kint élő magyarok minden nap magyar nyelven, angol felirattal nézhetik majd a Duna Televízió adását.

- A Duna Televízió Erdélyben megtartotta vezető szerepét, a többi csatornával összevetve a legnézettebb televíziós csatorna - mondta Vass Gábor médiakutatás-vezető.

Pekár István újságírói kérdésre válaszolva hozzáfűzte: tavasszal az a visszajelzés érkezett a televízió vezetéséhez, hogy kevesebb a határon túli műsor, ezért az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy szinte minden félórában valamilyen módon megjelenjenek a műsorfolyamban a határon túli témák.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50