Adásban a HypoVereinsbank feltörése

Egy német tv-műsor hackereket bérelt fel

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 26. 17:00
Németország egyik legnagyobb bankja, a HypoVereinsbank jogi lépéseket fontolgat egy nagy népszerűségnek örvendő, high-tech témákkal foglalkozó tv-műsor ellen, melynek készítői hackereket béreltek fel, hogy törjenek be a HypoVereinsbank online bankügyi szervereire. Erről nemrégiben a bank szóvivője tájékoztatta a sajtót.
"Amit a tv-műsor tett, az mindenképpen illegális. Teljesen törvénytelen" - nyilatkozta a Newsbytesnak Cornelia Klaila, a HypoVereinsbank szóvivője Münchenben.

Az említett tv-műsort Németország egyik legnépszerűbb tv-csatornája, az ARD készíti, a műsor címe pedig Ratgeber Technik, vagyis Technikai tanácsadó. A műsor készítői augusztusban szó szerint felbéreltek néhány fiatal hackert, hogy törjenek be a HypoVereinsbank online bankügyi rendszerébe, azután pedig töltsenek le különböző információkat a bank ügyfeleiről. Ezen információk közé nevek, számlaszámok, PIN számok és internetes IP címek tartoztak, vagyis minden olyan adat, mely egy bank online rendszerében létfontosságúnak számít. A bank által kritizált adást egyébként vasárnap este sugározta a német televízió.

Bernd Leptihn, a Ratgeber Technik műsor hamburgi készítőinek vezetője a Newsbytesnak elmondta, hogy egyáltalán nem aggódik a HypoVereinsbank által a tv-műsor ellen indítandó peres ügyek miatt. Leptihn, aki egyébként huszonhét éven keresztül vezette a rendkívül sikeres műsort, mostanában azonban már csak a kamerák mögött tevékenykedik, a következőt nyilatkozta: "Tudják, nekem az elmúlt harminc évben voltak különböző törvénybe ütköző ügyeim, melyek következtében számos pert akasztottak a nyakamba, azonban eddig még egyetlen ilyen bírósági pert sem vesztettem el".

Leptihn arról is beszámolt, hogy az ARD televízió jogügyi osztályának szakértői szerint a legutóbbi műsorban közölt oknyomozó zsurnalisztikát a német törvények nem tiltják. Leptihn, az ismert német médiaszemélyiség szerint a HypoVereinsbank által kifogásolt műsorban csak a bank online számítógépes rendszerének hibáira és hiányosságaira szerettek volna rávilágítani, ráadásul ez a téma a nézők nagy részét kifejezetten érdekli és foglalkoztatja.

A HypoVereinsbank számítógépes rendszerein egyébként a sokak által kritizált, számos sebezhető ponttal rendelkező IIS (Internet Information Server) szoftver van telepítve. Lepthin többek között azzal próbál mentegetőzni, hogy amennyiben a műsor készítői bűnözők lennének, akkor a feltört rendszerből akár több millió eurót is ki tudtak volna csalni, erre azonban nem került sor. Stephen Weide, a műsor által felbérelt hackerek egyike elmondta, hogy mindössze 2-3 napba telt, mire sikerült bejutni a bank rendszerébe.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55