Domain-halasztás a terrorcselekmények miatt

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 2. 13:17
A megbízott vállalkozás közlése szerint a szeptember 11-iki terrorcselekmények miatt nem kezdődhetett meg hétfőn, október elsején a ".biz" kiterjesztésű internetes domainnevek kiosztása.
Az interneten megjelenő cégek nagy részének az elérhetőséget biztosító címében (domainnevében) a vállalatnév és az azt követő pont után a "com" (company) kiterjesztés olvasható, de ez a ".com" kiterjesztés immár hallatlanul túlterhelt. Hasonló (vagy éppen azonos) nevű cégek nem találnak megoldást problémájukra, hiszen egy domainnév csak egy internetes szereplőhöz kötődhet. Ezért döntött úgy a domainnevek kiosztását koordináló szervezet (ICANN), hogy újabb kiterjesztésekkel lehet megkezdeni domainnevek kiosztását. Ezen újabb kiterjesztések egyike a ".biz", amely a "business" (üzlet) szó kiejtés szerinti első szótagjára utal, és így alkalmas az üzleti szféra szereplőinek internetes elnevezésére.

A ".biz" kiterjesztésű domainnevek kiosztását – valamint kezelését, nyilvántartását, fenntartását - az ICANN a NeuLevel nevű cégre bízta, amely az eredeti tervek szerint ezen a hétfőn kezdte volna meg a domainnevek kiosztását a jelentkezőknek. A cég a minap közölte: a szeptember 11-iki terrortámadás-sorozat - különösen a New York-i Világkereskedelmi Központ lerombolása - olyannyira szétzilálta az üzleti élet napi menetét, hogy a domainnév-kiosztást elhalasztja október 23-ig.

Jeff Neuman, aki a vállalatnál a szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdések igazgatója, határozottan tagadta azt a feltételezést, hogy a halasztás mögött valójában a NeuLevel ellen Kaliforniában indított, és még el nem döntött per húzódik meg okként. A pert - első pillantásra felettébb meglepő módon - "tiltott szerencsejáték" miatt indították a NeuLevel ellen. A cég ugyanis el akarja kerülni, hogy az azonos (".biz" kiterjesztésű) domainnévre igényüket bejelentő vállalatok között ádáz viták robbanjanak ki, és hogy e viták végül a NeuLevelen csapódjanak le. Úgy döntött hát, hogy a jelentkezők közül sorshúzással dönti majd el, ki kapja az igényelt domainnevet. Csakhogy jelentkezni 2 dolláros díjfizetés ellenében lehet a NeuLevelnél.

A pert indítók erre hivatkozva tették fel a kérdést: ha a sorsolásban résztvevők mindegyike díjfizetésre kötelezett, és csak egyikük nyerhet, akkor mi ez, ha nem szerencsejáték – mégpedig engedély nélkül?

Kulcsszavak: ICANN domain

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36