Graphisoft: alacsonyabb szeptemberi eladások

, 2001. október 5. 06:41
Míg a nyári hónapok árbevétele meghaladta a tavalyit, a szeptemberi eladások jelentősen elmaradtak attól. Ez valószínűsíthetően a szeptember 11-i tragikus események hatásaival is összefügg. A 6,6-6,8 millió euró körül várható harmadik negyedévi árbevétel 6-8%-kal elmarad a tavalyi év azonos időszakának bevételétől, és minimális üzemi eredményt biztosít.
A Graphisoft fő terméke, az építészeti tervezést kiszolgáló ArchiCAD mellett a cég az elmúlt három évben három nagyobb, új fejlesztési projektet indított: szakági tervezés (Cymap), létesítménygazdálkodás (ArchiFM, Drawbase) és elektronikus épületelem publikálási technológiák (GDL). Ezen projektek az eredetileg a tervezettnél több erőforrást kötöttek le, és megtérülésük a vártnál lényegesen hosszabb lesz. Ennek alapján a cég vezetése úgy döntött, hogy az ezeken kívül korábban tervezett más projektben újabb fejlesztési beruházást nem eszközöl, és az ahhoz kapcsolódó korábbi kötelezettségeinek teljesítését 3-3,5 millió euró összegű egyszeri, rendkívüli veszteségként leírja. A Graphisoft törekedni fog a rendelkezésére álló technológia partnerkapcsolatok segítségével történő hasznosítására, és így a fenti veszteség esetleges csökkentésére.

Az év egészére a társaság vezetése 30 millió euró körüli árbevétellel számol. A korábbinál óvatosabb becslést az idei év globális makroökonómiai, politikai és piaci bizonytalanságai indokolják, még akkor is, ha figyelembe vesszük az ArchiCAD új verziójának pozitív fogadtatását és az új termékekre a közeljövőben várható néhány jelentősebb megrendelést. Ennél az árbevételi szintnél pozitív üzemi eredmény várható, amely azonban előreláthatólag nem lesz elegendő az egyszeri, rendkívüli veszteség kompenzálására. A pénzügyi és rendkívüli tételeket is tartalmazó nettó eredmény így 2001-ben negatív lehet.

Kulcsszavak: +céginfo Graphisoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36