A gyilkosság a legjobb szex

Avagy haiku a leggyengébb láncszemről

Hetesi Péter Pál (G3) Hetesi Péter Pál (G3), 2001. október 13. 12:04
Szegény Máté Kriszta! Amikor először a fülébe duruzsolták a Mosópor Tv berkeiben, hogy volna itten egy nagyon pöpec kis vetélkedő, Krisztikém, a te identitásod kell ide nekünk, szóval akkor aligha gondolhatta, hogy ő lesz a leggyengébb láncszem, ő lesz az, aki számára nincs kegyelem. Mert hát hiába a Pintér-Tolvaj tandem támogatása, még Kozma atya áldása is kevés lett volna ahhoz, hogy ki ne boruljon az éjjeliedény.
A pannon hálóra járók tudattalanja fénysebességgel kapcsolt össze két jelzőt a Leggyengébb láncszem első adásának láttán: náci és frigid. Ha jól rémlik, a konkurens csatorna fórumán szállt el az első viszontkegyetlenség: "Képzeld el, amint M. K. azt mondja az ágyban: Tamás, ön a leggyengébb láncszem, öltözzön!"

Az Internetto nemes egyszerűséggel dominázta le a Színház- és Filmművészeti Egyetem jobb sorsra érdemes tanársegédjét, aki hiába öltözött a skandalum másnapjának reggelén optimista tűzpirosba: ő azért kikacsintott ám, itten csak szerep van játszva, akárcsak akkor, amikor a tények mindennapi betevő borzalmainkat szállítják házhoz forró nyomon. Ekkor már nem volt az a píár- és marketingmágia, amellyel e búzavirág-tekintetű, lenszőke női személyről le lehetett volna szkennelni a fönti két jelzőt. Ezen tán még az sem változtatott volna, ha a Parlament kupolatermében teszi le a nagy esküt Szent Jobb napjának hajnalán, 3 óra 20-kor: bizony, bizony, amaz elhíresült kazettákon ő az a Csisztu Zsuzsának látszó tárgy élő egyenesben.

Munkát, kenyeret

Pedig Máté Kriszta semmi egyebet nem tett, mint hogy elvállalt egy munkát. Méghozzá egy olyat, amelyről tudható volt: Bányai Gábor producer és Müllner Dóra szerkesztő a szokottnál is kevesebbet kockáztat vele. A sziszegve se szolgálok rossz hatalmakat József Attila-i intelme valahogy elsikkadt a pénztárgépek csilingelése közepette. Hja, kérem, 21 országban már sikeres ez a vetélkedőnek álcázott embertelenség, mondhatni eurokomform...

A nóvum mindössze annyi, hogy ezúttal sikerült hajszálpontosan célozni: a Bányai-Müllner-Máté triumvirátus olyan precizitással sűrítette Göbbels doktor örök érvényű receptje szerint magyar képernyőre az embertelenség brit licencét, hogy azzal új minőséget hozott létre. Sikerült reprodukálniuk a fasizmust. Nem lehet többé illúziója senkinek: a vaker diktatúráját a lé egyeduralma váltotta föl. A kereskedelmi tévék azért kereskedelmiek, hogy profitot termeljenek, ez a folyamat pedig nem arról nevezetes, hogy az emberinek mondott értékeket tekintené elsődlegesnek. Hiába hát Mosóporék kínkeserves erőlködése, hogy nekik igenis szívük közepe a magyar kultúra a Szigettől Kapolcson át Bombera Krisztináig...

Tessék belenyugodni: ezzel még koránt sincs vége a reality show-nak álcázott aljasságoknak. Lesz hozzájuk homepage, online verzió dögivel. Beindult a fegyverkezési verseny: ha eztán Máté Kriszta az aljasság és kegyetlenség etalonja, akkor őt kell majd lenyomni a pályáról.

Csak a jók mennek el...

Bányai úr figyelmébe ajánlom azt a projektet, ahol önként jelentkező hímek erőszakolnának meg erre a célra szerződtetett nőstényeket. Lehet szavazni SMS-ben, mailben és nem emelt díjas mobilvonalon, hogy melyik brutalitás volt a leghűhább. Különdíj járna annak is, aki áldozat létére, a körülmények dacára igenis élvezni tudta volna a hirtelen nyakába szakadt szexualitást. Később, ha már jól fölpörgött a játék, havi rendszerességgel ki lehetne osztani az Arany Korbács Díjat, mondjuk a Vigadóban, és Lagzi Lajcsi a köztársaság tiszti keresztjével a szmokingja hajtókáján szárnyalhatna, trombitáján Zámbó Jimmyt idézve: Csak a jók mennek el...

Talán merészségnek tűnik így elsőre, de "a gyilkosság a legjobb szex" elve alapján tovább lehetne fejleszteni a játékot. Az önként jelentkezők, akik cserébe azért, hogy közreműködnek saját megerőszakolásukban a homlokukra szerelt minikamerával, jogot nyernének a bosszúra. Természetesen ugyanúgy a nyilvánosság szeme láttára. Nem kéne önmagukban nekivágniuk: bárki melléjük szegődhetne, ha vállalja, hogy a következő körben áldozat lesz...

A legkitartóbb bosszúálló áldozatok elnyerhetnék a jogot az emberi élet büntetlen kioltására. Az áldozatvédelmi programmal új személyazonosságot kaphatnának, oda költözhetnének az egyesült Európában, ahová csak tetszik, segítene nekik a játék veteránjainak titkos szövetsége. Arról persze csak később értesülnének, hogy semmi egyéb nem történt velük, mint hogy átkerültek egy másik show-ba, ahol immár ők a vadak, papírjaik fabatkát sem érnek, s akikről azt hiszik, hogy szövetségeseik, pont azok vadásznak rájuk.

A Terminátor magtalan

A dologban az a hátborzongatóan új, hogy kis idő múltán senki nem lesz képes megkülönböztetni egymástól a vetélkedőket, a hírműsorokat és a hollywoodi gigamozikat. Rég nem lesz már értelme kikacsintani, hogy ez csak játék: a célközönség már nyúl is a távirányítója után, hogy osztályozza a teletexten át az elidegenítőnek szánt gesztust. Gyilkos verseny alakul majd ki az Év Sztártemetése címért éppúgy, mint a Legjobb Óvodai Gyilkos titulusért. "Szeretlek nagyon szép, új világ / A gorillákra testőr vigyáz / Barbie baba boldogtalan, / mer' a Terminátor magtalan" - adja hírül az Active Radio hullámhosszán a Quake Sound System. A cyberplexekben pedig kedves rövidfilmeket vetítenek arról a korról, amikor egy Máté Kriszta nevű tök ergya gádzsi atombéna szenyaságaitól paráztak be az arcok. Szamizdatban terjed majd Fodor Ákos haikuja e-mailről e-mailre: "A szeretésen / kívül minden emberi / tett romépítés."

Kulcsszavak: szex televízió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59