Lassul a PC-piac bővülése Magyarországon

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 12. 08:38
Az idei év első felében 10 százalék alá esett Magyarországon a PC-piac bővülésének üteme - mondta Engloner Gyula, a Compaq Magyarország Kft. PC-üzletágvezetője, a cég csütörtöki budapesti tájékoztatóján.
A szakember közölte: az elmúlt tíz évben Magyarországon a személyi számítógépek eladása éves szinten átlagosan 10 százalékkal nőtt. Az utóbbi három évben robbanásszerű növekedést vártak a szakemberek a piacon, ám ez elmaradt.

Az idén az első negyedévben még 13-15 százalékkal bővült a piac, ám a növekedés a második negyedévben 1 százalékra esett vissza. A harmadik negyedévben, amelyről hivatalos adatok még nincsenek, Engloner Gyula szerint stagnált a PC-piac.

Az MTI kérdésére az üzletágvezető elmondta: Magyarországon évente 230-240 ezer személyi számítógépet adnak el. Ennek értéke 500 dolláros átlagárral számolva 110-120 millió dollár között van, ami 40-50 milliárd forintnak felel meg.

A Compaq Magyarország részesedése a PC-piacon jelenleg 21,7 százalékos, ami a múlt év hasonló időszakához viszonyítva mintegy 40 százalékos emelkedést jelentett az idei első félévben.

A múlt évben a Compaq Magyarország árbevétele 40 milliárd forint körül mozgott, ami az előző évhez képest több mint 10 százalékos emelkedést jelentett. A PC-üzletág az összárbevétel mintegy 30 százalékát adja.

Az idei árbevételről az üzletág-vezető nem bocsátkozott jóslásokba, annyit azonban elárult, hogy a negyedik negyedévben lényeges emelkedést vár a PC-eladásokban.

A tájékoztatón bejelentették, hogy a cég megkezdi a Compaq Evo személyi számítógép-család magyarországi forgalmazását. Az európai piacra májusban bevezetett termékcsalád olyan asztali és hordozható számítógépeket tartalmaz, amelyek az alkalmazó számára egyszerűbb és könnyebb használhatóságot jelentenek. Így lehetővé teszik, hogy a felhasználó az információtechnológia helyett a tényleges tevékenységre koncentráljon.

Kulcsszavak: Compaq-hu trend PC desktop

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50