Laboravató a Fazakas Mihály Gyakorló Gimnáziumban

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. október 13. 11:20
A diákok PC helyett a Sun ultra-vékony klinens technológiára épülő számítógépes rendszerén fognak olcsón internetezni.
Most került sor a Fazekas Mihány Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban annak a számítógépes laboratóriumnak az átadására, amely elsősorban a gimnázium tanulóinak internetes hozzáférését segíti majd. A cél olyan labor létrehozása volt, amely megfelelő szűrőszoftverek által kínál lehetőséget a diákok számára az interneten található, igen szerteágazó ismeretanyag hozzáféréséhez. A laboratórium felszerelése a gépeken túl az ingyenes szoftvereket is tartalmazza. Az öt munkaállomásból és a hozzátartozó nagy teljesítményű szerverből álló labor a Sun Microsystems felajánlása nyomán jöhetett létre. A beruházás nagysága eléri a többmillió forintot, s több mint 1000 diák számára kínál internetezési lehetőséget.

A labor avatásán részt vett a Béres István a Felsőoktatási Beruházások Kormánybiztosa, aki a labor létrehozását úgy értékelte, mint a már meglévő iskolai internet-hozzáférést támogató program kiterjesztése mind a hozzáférést biztosító magas színvonalú, biztonságos és alacsony üzemeltetési költségű eszközök, mind pedig a szoftverek által biztosított tartalom tekintetében. Az első pozitív tapasztalatok nyomán a kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy az ország számos pontján kerül hasonló eszközpark átadásra, amelyek kiépítését a Sun Microsystems az oktatási intézményeknek közeljövőben kiírásra kerülő pályázát útján kívánja megvalósítani.

Mint ismeretes a Sun Microsystems Magyarország NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda) tendergyőztes Sun Enterprise 10000 – ismertebb nevén Starfire – szuperszámítógépe, amely a magyar felsőoktatási, tudományos és közgyűjteményi szféra igényeit szolgálja ki, tavaly került fel a világon jegyzett computeróriások toplistájára. Béres István köszönetét fejezte ki, hogy az elmúlt időszakban történt felsőoktatást támogató projekteket követően a Sun immáron a középfokú oktatás irányába is nyitott, az internet-kultúrát támogató programhoz kíván minőségi eszközökkel és szolgáltatásokkal hozzájárulni.

Kulcsszavak: szponzor oktatás Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14