A Microsoft eteti a Novell-felhasználókat?

Per a müzlisdobozok körül

Guttray László Guttray László, 2001. október 14. 07:24
Újabb fejezetéhez érkezett a Microsoft és a Novell párharca, ezúttal azonban nem a hálózati operációs rendszerek paramétereiről van szó, most a tőzsdei, kereskedelmi és technológiai pályákon kívüli mérkőzéssorozat folytatódik. A két cég marketingeseinek és jogászainak kell megküzdeniük egymással - mégpedig a bíróság előtt.
A Novell NetWare 6-osának bejelentése után ugyanis Redmondból, a Microsoft főhadiszállásáról a következőképpen kezdték "etetni" a Novell-felhasználókat: "Microsoft Server Crunch" (MS-szeverropi) müzlis dobozokat küldtek a Novell-termékek vásárlóinak, amelyeken elkészítési javaslat és összetevők helyett például ilyen feliratok olvashatók:

"Tudja-e, hogy mikor jár le a NetWare szavatossága?"

"Ön olyan szerverplatformot használ, amelyet a gyártó nem támogat teljes mértékben. Ez növekvő költségeket jelent, mivel a platform gyorsan elavulttá válik, és időrabló átalakításokra lesz szükség."

Egyértelmű, hogy mindezzel a Microsoft marketingesei azt a látszatot kívánták kelteni, miszerint a Novell nem folytatja a hálózati operációs rendszer fejlesztését, helyette (a Cambridge Technology Partners felvásárlása után) főként a tanácsadásra fókuszál. (Az MS ez év áprilisában - nem sokkal a CTP-akvizíció bejelentése után - már elhelyezett saját MSN Money Central oldalán egy félrevezető szöveget, amely azt sugallata, hogy a Novell kilép a szoftverüzletből, befejezi a programfejlesztéseket, s tevékenységét a hálózati tanácsadás és szolgáltatás területén folytatja. A Novell felszólítására a Microsoft kénytelen volt módosítani állítását.)

A Novell illetékesei a mostani müzlisdoboz-kampány után megkísérelték békés úton rendezni a némely körökben kisebb botrányt kavaró "etetést", de Redmondból nem válaszoltak a megkeresésre. Ezt követően adták be a bírósági keresetet: a magyarországi képviseleten október 5-én jelentették be, hogy a Novell Salt Lake City kerületi bíróságán eljárást kezdeményezett a Microsoft Corporation ellen, mert az az állami és szövetségi törvényeket sértő módon valótlan és félrevezető kijelentéseket tett a szoftverfejlesztő cégről és annak termékeiről. A Novell annak elérésére kezdeményezett bírósági eljárást, hogy a Microsoft beszüntesse a minden alapot nélkülöző, félrevezető állítások terjesztését, s egyidejűleg kérte, hogy helyreigazításra, a jogsértő reklámozás beszüntetésére és az okozott károk megtérítésére kötelezzék a Microsoftot.

"A kérdések és állítások minden alapot nélkülöznek, s félrevezetők" - jelentette ki Stewart Nelson, a Novell alelnöke. "A Microsoft a NetWare halálhírét kelti, hogy félelmet és bizonytalanságot keltsen a Novell vásárlói körében, valamint elriassza a leendő vevőket attól, hogy Novell-alapokra építsék rendszerüket. Az amerikai üzleti világ hozzászokhatott a Microsoft erőszakos üzleti stratégiájához, ezzel a kampánnyal azonban elvetette a sulykot. A Novell-lel, termékeivel és terméktámogatásával kapcsolatos állítások túlmennek az összehasonlító reklámok határain, és véleményünk szerint sértik az állami és szövetségi törvényeket."

A beadvány egy vaskosabb aktába kerülhet, hiszen a két óriáscég képviselői már többször voltak kénytelenek a bíróságon találkozni egymással.

Előzmények

Ray Noorda, a Novell korábbi elnöke már tíz évvel ezelőtt is tisztességtelen versennyel vádolta a Microsoftot, később, a DR-DOS piacra dobását követően pedig a Microsoft perelte a Novellt, mivel szerinte az akkori operációs rendszer szolgáltatásainak nagy része az MS-DOS másolásából származott.

A legforróbb összetűzésre a kilencvenes évek második felében (1997-ben) került sor, amikor a Microsoft világszerte olyan hirdetéseket helyezett el informatikai és gazdasági lapokban, amelyekben összeomlással, instabilitással, adatvesztéssel és egyéb ijesztő tulajdonságokkal jellemezte a konkurens hálózati operációs rendszert. A reklámban ugyan konkrétan nem neveztek meg egyetlen céget sem, de az összehasonlítás egyértelműen a Novellre utalt, a szövegben közölt állítások pedig egyértelműen valótlanok és alaptalonok voltak.

Végül a bíróság helyreigazításra kötelezte a Microsoftot, így hasonló méretben ugyanazokban a lapokban kellett beismerniük állításuk valótlanságát, valamint azt, hogy az eredeti hirdetésekben félrevezették a vásárlókat.

A marketingcsata néhány éve érkezett következő állomásához, amikor a címtárak gyorsaságát, az adatbázisban kezelhető információk mennyiségét értékelte két szoftverteszteléssel foglalkozó vállalkozás - a teszteredmények azonban egymásnak homlokegyenest ellentmondó következtetéseket tartalmaztak.

A valóság

A Novell menedzsmentje ezek után fontosnak tartotta ismételten deklarálni, hogy a NetWare szavatossága nem jár le, a hálózati operációs rendszer továbbra is a cég hálózati szoftvermegoldásainak zászlóshajója marad. A NetWare 6.1 és a további verziók fejlesztése már több mint egy éve folyik a háttérben, az új változat bejelentése óta több szakmai vélemény megerősítette, hogy a NetWare az egyik legkorszerűbb hálózati platform.

"Az IDC rendszerszoftverekkel foglalkozó csoportja szerint a Novell NetWare a szerver-operációsrendszerek piacán fontos szerepet fog betölteni 2001 és 2005 között" - mondta Dan Kusnetzky, az IDC rendszerszoftvercsoportjának alelnöke. "A Novell NetWare 6 új szolgáltatásaiból világosan látható a Novell jövőképe, hogy vásárlói hálózataihoz értéket adjon a tradicionális kliens-szerver modellen alapuló alkalmazások átvitelével a webszolgáltatások modelljén alapuló rendszerre."

A Novell vezetői pedig ismételten megerősítették, hogy a 6-os NetWare a Novell teljes támogatását élvezi mind a korábbi, mind a jövőben bejelentett verziók esetében. A Cambridge Technology Partners megvásárlása nem változtatott alapvetően a Novell-portfólión, ugyanis a tanácsadás a Novell üzleti tevékenységének fontos része volt a korábbi években is.

A CTP beolvasztása azonban nagymértékben növeli a Novell lehetőségeit az elektronikus üzletvitelt bevezetni szándékozó vásárlók igényeinek kielégítésében - de ez természetesen nem vonja el a cég figyelmét a szoftverfejlesztésről.

Pert nem importálunk

Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója biztosnak tartja, hogy a két cég itteni leányvállalatának és partnereinek kapcsolatát nem befolyásolja az amerikai pereskedés.

"Megítélésünk szerint Magyarországon ilyen szembenállásra nem kerülhet sor, mert mint sokak számára emlékezetes, 1997-ben a Novell Magyarország fellépett a Microsoft Magyarország minden olyan reklámja ellen, amely vitatható volt. Az akkori megbeszélések eredményeként a Novell Magyarország és a Microsoft Magyarország között megállapodás jött létre, mely szerint a Microsoft a magyar piacon tartózkodni fog a jogsértő reklámtól, tehát például olyan összehasonlító hirdetések közzétételétől, amely akár a Novellt, akár más versenytársat mint céget vagy annak termékét minősítené. Mivel a Microsoft mind ez idáig tartotta magát a megállapodáshoz, nem számítunk az amerikaihoz hasonló eset előfordulására Magyarországon."

Kulcsszavak: +céginfo Novell jog Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14